Saj ne da prvi del dirke svetovnega motociklističnega prvenstva motoGP za veliko nagrado Avstrije v Spielbergu, drugo zaporedno na tem dirkališču po VN Štajerske pred enim tednom, ni bil zanimiv, daleč od tega, a največ razburjenja je prinesla zadnja četrtina dirke. Potem ko je večji del minil v suhem vremenu, začinjenem z nekaj kapljicami dežja, je proti koncu namreč začelo deževati in začel se je pravi kaos z menjavami motociklov z gumami za dež oziroma vztrajanjem na tistih za suho stezo. Začela se je loterija, katere glavni dobitek je naposled pripadel Južnoafričanu Bradu Binderju na KTM, ki je tako prišel šele do svoje druge zmage med elito; prvič je zmagal lani v Brnu.

»Bilo je strašljivo. Ko sem videl, da dežuje, sem začel v mislih računati, koliko sekund na krog lahko izgubim, da bi se zadržal visoko, če bi ostal na gumah za suho stezo. Ko je šla večina v menjavo, pa sem se tudi zaradi tega odločil, da bom tvegal. V prvem krogu sem nato še lahko vozil precej hitro, kakor hitro sta se gumi ohladili, pa je bilo vse skupaj naenkrat podobno vožnji po ledu, brez veliko občutka, na robu padca. Nekajkrat sem že mislil, da je vsega konec, a me je na motociklu tokrat očitno obdržal tudi nekdo zgoraj. Zares sem presrečen,« je po dirki sijal od veselja Brad Binder, ki se je na prvem mestu obdržal kljub kazni pribitka treh sekund, saj ga je v zadnjem krogu zaneslo in je prevozil črto dirkališča.

Dirko sta sicer najbolje začela na koncu tretji, Španec Jorge Martin, in drugi, Italijan Francesco Bagnaia, a je prvi, ki je povedel po startu, hitro zašel v težave. Zato se je v vodstvu znašel Bagnaia, dokler je bil dež omejen na nekaj kapljic, pa sta ga za krajši čas prehitela vodilni v skupnem seštevku Francoz Fabio Quartararo in tudi Španec Marc Marquez, ki mu je slabo vreme seveda ustrezalo. Vsi trije omenjeni so bili tudi med tistimi, ki so se hitro odločili za menjavo motocikla, a je Marquez dva kroga pred koncem padel, medtem ko Qurtararo ni želel ničesar tvegati in je v cilj prišel kot sedmi – mesto pred Valentinom Rossijem. Legendarni Italijan je bil tokrat nekaj časa celo v igri za stopničke, saj je bil med tistimi redkimi, ki se niso odločili za menjavo motocikla, in se je vozil tudi na tretjem mestu, a so ga v zadnjem krogu prehiteli številni z boljšimi pnevmatikami, tudi osmo mesto pa je njegova najboljša uvrstitev v sezoni.

»Ni bilo lahko. Vseskozi je malce kapljalo, a vseeno je bila proga precej suha, ko je prišel močnejši dež, pa se je bilo treba odločiti, kaj in kako. Tveganje z gumami za suho stezo je bilo v takšnem dežju izredno veliko, zato lahko pred Bradom samo snamem kapo in mu čestitam za zmago, uspelo mu je nekaj neverjetnega. Sam pa sem seveda zadovoljen, prehitel sem veliko dirkačev, vseeno pa v cilju najprej mislil, da sem četrti, šele semafor mi je pokazal, da sem se prebil vse do drugega mesta. Če bi bilo ves čas suho, bi bil morda še višje,« je po dirki dejal drugouvrščeni Francesco Bagnaia, medtem ko je bil še eden od tistih, ki mu je dež zagotovil boljši rezultat, tretji Jorge Martin: »Dež me je na neki način rešil. Imel sem že velike težave z gumo, motocikel je precej treslo, potem pa je prišel dež in po menjavi motocikla sem se vrnil, v zadnjih ovinkih prehitel celo vrsto dirkačev, šest ali sedem, in ko sem pripeljal v cilj, sploh nisem vedel, da sem končal tako visoko. Nora dirka, res sem zelo zadovoljen.«

Svetovno prvenstvo se bo nadaljevalo čez 14 dni, ko bo v Silverstonu dirka za VN Velike Britanije.