Na domačiji Medved v Podkumu pri Zagorju ob Savi se bo drevi začel mednarodni glasbeni festival Ursus 2021. Nastopili bodo flavtist Marko Zupan, na violi bo zaigral Mladen Somborac, na violončelu pa Nika Švarc. Festival se bo sklenil 4. septembra, so sporočili organizatorji dogodka.

Umetniški vodja in flavtist Marko Zupan je festival razdelil na tri koncerte, na katerih bodo zaigrali številni glasbeniki. Prvi koncert z naslovom Kontrasti bo nocoj ob 19. uri. Na njem Zupan, Somborac in Švarčeva igrali skladbe Francoisa Devienna, Zoltana Kodalya, Heitorja Ville-Lobos in Gartha Knoxa.

Drugi koncert z naslovom Zvoki legend bo 20. avgusta ob 19. uri. Marija Gamboz Gradišnik na harfi in Jure Gradišnik na trobenti bosta igrala skladbe Peitra Mascagnija, Antonina Leopolda Dvoraka, Eugena Bozza, Carlosa Salzeda, Georga Enesca, Clauda Debussya in Paula Rougnona.

Tretji koncert z naslovom Kalifornija pa bo 4. septembra ob 18. uri. Na njem bodo zaigrali Željko Milić na klarinetu, Marko Zupan na flavti, Goran Cetinić - Koća na kitari, Tonči Tranfić na klaviaturah, Piero Malkoč na kontrabasu in Boris Žuvela na bobnih.

V Pivko se vrača Festival Trnje

V borovem gozdičku nad Trnjem pri Pivki bodo drevi odprli festival drugačne glasbe Trnje. V dveh festivalskih dneh se bo zvrstilo 12 odličnih zasedb. Ker glasbeno niso preveč tematski, se bo našlo nekaj dobrega za vsako uho, napovedujejo organizatorji, MKDC Postojna in Hiša kulture v Pivki.

Po lanskem letu, ko je festival iz znanih razlogov odpadel, bo letos na vrsti že 23. izvedba. Organizatorji pri tem ostajajo zvesti tako sebi kot novim generacijam, ki jim odgovarja neobremenjen način druženja ob glasbi, v hladu borovega gozdička.

Glasbena ponudba bo zelo raznolika, tako bodo drevi začeli z nastopom ljubljanske zasedbe LeLee, predstavili pa se bodo še skupine HakAttak, Pakt, Haiku Garden in Cogito ergo Sex. V soboto bodo na vrsti: Matthias Von Stumberger und seine Jugend, Psihedelavci, Usil, Agregat, CarlxJohnson, Nefarious Vermin ter Omega Sun.

Vstop na prireditev bo mogoč le pod pogoji PCT. Danes bodo sicer med 16. in 21. uro v Krpanovem domu v Pivki organizirali tudi brezplačno hitro testiranje.