Od štirih slovenskih klubov je v Evropi ostala le še Mura, ki ji je v Vilni v kvalifikacijah za ligo Evropa uspel izjemen podvig, saj je v Litvi premagala Žalgiris z 1:0 in ima do decembra zagotovljeno jesen v Evropi. Če bi v zadnjem, četrtem krogu izgubila s Sturmom iz Gradca, bo igrala v skupinskem delu konferenčne lige. V kvalifikacijah za konferenčno ligo se je po Mariboru in Domžalah poslovila še Olimpija, ki v sinoči v Stožicah ni imela nobene možnosti, da izloči Santa Claro, ki je zasluženo zmagala z 1:0.

Santa Clare ni ustavil niti koronavirus

Santa Clara je zaradi okužb devetih igralcev s koronavirusom v Ljubljano dopotovala le s 14 nogometaši. Izmed članov prve enajsterice, ki so začeli tekmo na Azorih, so morali v izolacijo vratar Pereira, vezist Carvalho in napadalec Cryzan. Na igrišču se to ni poznalo. Razigrana Santa Clara s tujci iz Brazilije, Venezuele, Gane in Japonske je takoj prevzela pobudo. Gostje so bili vsaj za eno prestavo hitrejši, v dvobojih odločnejši, agresivnejši, predvsem pa tehnično toliko boljši, da so tekmecu skrili žogo. Ljubljančani so se ob glasni podpori s tribun borili in trudili po najboljših močeh, a igralci v zelenih dresih v zvezni vrsti so bili za korak prepočasni, zato so Tomić, Elšnik, Kapun in Nukić predvsem le tekali za žogo. Novinec iz Senegala Lamine Junior je sicer hiter, a se je preveč zaletaval in zapravil edina obetavna napada v prvem polčasu, v katerem je vratar Vidmar z nespretnim odbijanjem žoge gostom ponudil dve priložnosti, ki pa ju niso izkoristili. Tudi v drugem polčasu se razmerje ni spremenilo, tretji vratar Santa Clare Fernandes se je dolgočasil v golu. Ljubljanska ekipa je napade odbijala do 73. minute, ko je ob prvem stiku z žogo gol dosegel rezervist Rui Costa. Olimpija si na dveh tekmah ni priigrala niti ene velike priložnosti in sploh ni streljala v okvir gola moštva z Azorov. Razlika v kakovosti je bila očitna.

Mura navdušila v Vilni

Nogometaši Mure so dosegli najpomembnejšo evropsko zmago, ko so v Vilni z 1:0 premagali Žalgiris ter se uvrstili v četrti predkrog kvalifikacij za ligo Evropa. Z zmago bo Mura jesen preživela v Evropi, krepko pa bo napolnila tudi klubsko blagajno, saj bo prejela najmanj tri milijone evrov. Trener Žalgirisa Vladimir Čeburin je v prvo postavo za razliko od prve tekme v Murski Soboti uvrstil Hrvata Tomislava Kiša in Josipa Tadića, medtem ko je Murin prvi mož Ante Šimundža namesto Mihaela Klepača v začetno enajsterico postavil Mitjo Lotriča, ki se je izkazal na zadnji prvenstveni tekmi v Kidričevem, kjer je zabil gol Aluminiju.

Podjetneje so tekmo na litovskem nacionalnem stadionu v Vilni začeli domači, Mura pa je stavila na protinapade. Eden takšnih se je zaključil izvrstno že v 12. minuti, ko je Bobičanec v kazenskem prostoru tekmeca pokazal svoje bogato znanje. Med drugim mu ni bil kos niti Mikoliunas, ki je s 96 nastopi za reprezentanco litovski rekorder. Hrvat v dresu Mure je sprožil strel proti golu Žalgirisa, v vratarjevem prostoru pa je bil na pravem mestu Kous, ki je zabil drugi letošnji evropski gol. V nadaljevanju je Mura igrala disciplinirano ter bila nevarna v protinapadih in prekinitvah. V drugem polčasu je imel Žalgiris od 70. minute naprej nekaj lepih priložnosti za izenačenje, nerazpoložen pa je bil predvsem Tadić. Murino trpljenje je preraslo v delirij nekaj pred 21. uro, ko so Prekmurci dosegli izjemen uspeh.