Snovanje festivala, ki pomeni največji dogodek za Bunker, je bilo letos zaznamovano z dvema težkima okoliščina – epidemijo in smrtjo ustanoviteljice Nevenke Koprivšek, s katero so ga skoraj četrt stoletja soustvarjali, je uvodoma poudarila Alma R. Selimović. »Letošnji festival je zasnovan tudi kot poklon Nevenki Koprivšek, ustanoviteljici festivala. Mladi levi so njena dediščina, ki ostaja vsem nam, upamo, da tudi zanamcem. Letošnji festival priča tudi o pomembnosti negovanja vezi med ljudmi, v vseh majhnih lokalnih skupnostih in mednarodno – nezmožnost potovanj nas je povezala v tem, da če umetnosti ne doživljamo skupaj, lahko o njej še vedno skupaj govorimo – mimo meja, zaprtij in izolacij,« so v spremni besedi festivala zapisale organizatorice. Letošnje selektorice festivala so štiri: Mojca Jug, Alma R. Selimović, Maja Vižin in Tamara Bračič Vidmar.

Šesturni performans

Festival bo 20. avgusta uvedel zelo bogat otvoritveni program, ki bo poleg druženja in večernega koncerta v izvedbi srbsko-hrvaško-slovenske zasedbe Maika ponudil kar tri performativne dogodke. V prostorih Športnega društva (ŠD) Tabor se bo predstavila libanonska umetnica Tania El Khoury s projektom Menjalni tečaj kulture, v katerem prek intervjujev s svojo babico, ki živi na meji med Libanonom in Sirijo, spregovori o pomenu različnih mej.

V Stari mestni elektrarni bodo gostili francoskega umetnika Philippa Quesneja s predstavo Farm fatale, katere dogajanje je postavil po ekološki katastrofi, ko na svetu ni več ljudi, ampak le še strašila. Od prvega festivalskega dne bo hrvaški umetnik Siniša Labrović na Miklošičevem trgu predstavljal projekt Omara, s katerim bo opozarjal na pomen izolacije. Njegovo bivanje v in ob omari ter performanse bodo snemali.

Prihodnjo soboto bo v prostorih Nove pošte umetnica Nina Rajić Kranjac uprizorila šesturni performans. Koprodukcijska predstava Maske in Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) z naslovom Solo govori o sami umetnici ter širše o gledališču in umetnosti in je po besedah Alme R. Selimović pomembna, saj o gledališki umetnosti spregovori na zelo svež način.

Dan pozneje bodo v Plesnem teatru Ljubljana gostili belgijska umetnika Silke Huysmans in Hannesa Dereereja s predstavo dokumentarnega gledališča Prijeten otok, v katerem predstavita usodo malega otočka Nauru sredi Tihega oceana, pred ŠD Tabor pa bodo postavili zvočno instalacijo Tomaža GromaNa ta veseli dan kulture.

Prav tako v ponedeljek, 23. avgusta, bodo pripravili dvodnevno Debatno kafano, na kateri se bo Alenka Pirman s sogovorniki Matejo Ratej, Đelom Hadžiselimovićem, Natalijo Majsovo in Muanisom Sinanovićem pogovarjala o vzdrževanju oziroma skrbi v polju umetnosti in kulture, je povedala Alma R. Selimović, ki je avtorica koncepta.

Uredili bodo Nevenkin gaj

Dan zatem bo v Stari mestni elektrarni nastopil hrvaški umetnik Matija Ferlin s triurno avtorsko predstavo Sad Sam Matthäus, ki bo po mnenju soprogramerke festivala Mojce Jug eden od vrhuncev letošnjih Mladih levov. Med zanimivejšimi dogodki ekipa Bunkerja izpostavlja še projekt Dražbena hiša uprizoritvenih umetnosti FORSALE, v sklopu katerega bo umetnica Lea Kukovičič prodajala predstavo Ich kann nicht anders kolektiva Beton Ltd.

Kot je povedala producentka Maja Vižin, bodo ves čas festivala v ŠD Tabor gostili razstavo družbenokritičnih verzov Nepraktične ženske, ki jo je skupaj s stanovalci Doma upokojencev Tabor pripravil Kolektiv Škart, na festivalu pa bo mogoče kupiti tudi kakšno knjigo, ki jo bodo na pop-up stojnici ponujali založniki mreže slovenskih gledaliških založnikov. Ustaviti se bo mogoče tudi v novem Nevenkinem gaju, ki ga bodo v spomin na Nevenko Koprivšek uradno odprli 24. avgusta na zelenici ob ŠD Tabor. sta