Koliko mejnikov bo še postavil čudežni deček slovenske, evropske in svetovne košarke Luka Dončić? Če bo zdrav, nedvomno ogromno. Danes je spet postavil novega. Prvič drugačnega kot doslej, ko je navduševal s sijajnimi igrami in statistikami. Tokratni mejnik ima vonj po ameriških zelencih. Ljubljančan je pri 22 letih postal najdražji igralec Dallasa vseh časov. Za petletno zvestobo klubu iz Teksasa bo prejel 207 milijonov dolarjev. Težko predstavljivo je, kolikšna bi bila dejanska pogodba, če ne bi bila določena maksimalna vrednost, ki jo je čudežni slovenski košarkar z dvema uvrstitvama v idealno peterko najmočnejše lige na svetu NBA pripeljal do debelih 200 milijonov dolarjev.

V Ljubljani košarkarska elita

Podpis pogodbe je bil veličasten. Danes popoldne je potekal v ljubljanskem hotelu Intercontinental, kljub predhodni akreditaciji in omejenemu številu novinarjev, fotoreporterjev in snemalcev je bilo zanimanje nepopisno. Tudi družba je bila elitna. V Slovenijo so že v ponedeljek pripotovali lastnik kluba in eden najbogatejših Američanov Mark Cuban, novi trener in legenda lige NBA Jason Kidd, eden najboljših evropskih igralcev vseh časov in legenda Dallasa Dirk Nowitzki ter preostalo najožje osebje, ki v Dallasu skrbi za logistiko in pripravo igralcev. Med prisotnimi je izstopal tudi Dončićev agent Bill Duffy. Izjemna druščina v Ljubljani zgolj potrjuje, kako globalnega zvezdnika imamo v športni Sloveniji in kako cenjen je v svetu.

V kletnih prostorih ljubljanskega hotela je bilo mogoče slišati polno pohval. Predvsem na račun za mnoge prisotne najboljšega košarkarja na svetu. Tudi Luka Dončić ni skoparil s pohvalami zbrane druščine. »To, da je v Sloveniji tako eminentna družba, dokazuje, kako izvrstni ljudje so v klubu, s katerimi sem obdan in se družim. V Sloveniji bi jim najraje pokazal Bled, Ljubljanski grad, pozimi pa Kranjsko Goro in Krvavec,« je med drugim povedal Luka Dončić. Ter izdal, da je vodstvo Dallasa danes dopoldne na lastni koži občutilo turistični vrvež v Sloveniji. Odpravili so se namreč na Bled, kjer so bili zaradi gneče po Dončićevih besedah tri minute, a ga je trener Jason Kidd popravil, da so bili vsega skupaj dvanajst minut.

Najboljše vino, vino in vino

Mark Cuban je v preteklosti že bil v Sloveniji in se vanjo zaljubil. Kako velik navijač slovenske reprezentance je bil v Tokiu, je dokazal, ko je po vsaki zmagi igralcem in državljanom iz Dallasa čestital v slovenskem jeziku. Tudi tokrat je prisotne nagovoril v slovenščini in požel aplavz. Milijarder je odkrito priznal, da poleg lepot Slovenije obožuje hrano ter vino, vino in vino. In še enkrat vino. Nato je bil resnejši: »V klubu smo storili vse, da smo na naboru dobili Luko. Da pa bo tako dober, kot je, si ni mislil nihče. Vem, kako trdo gara za to, da je tu, kjer je. Vsi verjamemo, da ima še rezerve za napredek in da smo v Ljubljani ovekovečili šele začetek dolgega sodelovanja. Luka je s svojo osebnostjo nagrajen z izjemno priljubljenostjo po vsem svetu, saj ga na vsakem prizorišču pozdravi na stotine oboževalcev, predvsem otrok.«

»Zdi se mi, kot da še vedno sanjam. Še nedavno sem si želel, da bi nekoč igral v ligi NBA, in niti pomislil nisem, da se bo vse skupaj odvijalo tako hitro. V Ljubljani se dogaja poseben trenutek. Hvala Dallasu, da mi je ponudil takšno pogodbo. Poimensko ne bi izpostavljal posameznikov, ki so mi pomagali na športni poti, saj jih je bilo zelo veliko. Hvaležen sem očetu in mami, ker sta mi omogočila razvoj v Španiji, ter dekletu, ki mi zvesto stoji ob strani,« je izpostavil slovenski košarkarski zvezdnik. Na vprašanje, ali je pomislil, kaj si bo privoščil ob neverjetnih pogodbenih zneskih, je odgovoril: »Nikoli nisem pričakoval česa takšnega. Nisem še razmišljal, kaj bi si kupil.« Iz prve vrste med poslušalci ga je malce zmedel Dirk Nowitzki. Nismo slišali, kaj je pripomnil. A razbrati je bilo gesto, ki je pomenila, da si lahko privošči marsikaj…

Luka ima vse in še več

Čustven govor je imel tudi Bill Duffy. Nekdanji košarkarski profesionalec je v zadnjih desetletjih agent številnih vrhunskih košarkarjev, med katerimi izpostavimo Kitajca Yaa Minga, Kanadčana Steva Nasha, Francoza Joakima Noaha in Američana Rajona Ronda. »V petintridesetletni karieri sem vajen delati tako s talenti kot največjimi košarkarskimi zvezdniki. Luka ima vse, kar imajo največji. In še kaj več. Tako kot na košarkarskih igriščih blesti tudi izven njih. Užitek ga je opazovati na njegovi poti, po kateri se bo gotovo še povzpel,« je povedal Bill Duffy.

Če pogledamo malce v prihodnost, bo poleti leta 2026 Luka Dončić postal prost igralec, kar pomeni, da znesek njegove naslednje pogodbe ne bo več omejen z maksimalnimi številkami, temveč bo lahko postavljal nove denarne mejnike. Višjo pogodbo bo lahko Ljubljančan podpisal leto dni pred iztekom današnje pogodbe, a le pod pogojem, da bo ostal v Dallasu. Najprej pa bo v prihodnji sezoni zaslužil 10,2 milijona dolarjev, kolikor mu omogoča maksimalen znesek pravilnika v ligi NBA. »Kaj bi si želel v Dallasu, kar sem imel v slovenski reprezentanci? Popolno zaupanje znotraj ekipe, da bi drug drugemu ščitili hrbet tako, kot smo to delali v Tokiu,« je zaključil Dončić.