»Modna industrija veliko prispeva k podnebnim in ekološkim izrednim razmeram, da ne omenjam njenega vpliva na nešteto delavcev in skupnosti, ki jih izkoriščajo po vsem svetu, da bi nekateri uživali v hitri modi, ki jo mnogi obravnavajo kot izdelke za enkratno uporabo,« je podnebna aktivistka zapisala na družbenih omrežjih Twitter in Instagram.

Za hitro modo je značilna hitra proizvodnja poceni oblačil, ki sledijo najnovejšim modnim trendom. Gre za oblačila, ki jih v revnih državah izdeluje poceni delovna sila.

Kot je opozorila Thunbergova, nekateri v industriji uporabljajo drage kampanje, da bi ustvarili vtis, da so trajnostni, podnebno nevtralni in pravični. A gre skoraj vedno za t. i. greenwashing oziroma obliko trženja, pri kateri se javnost prepričuje, da so proizvodi, cilji in politike organizacije okolju prijazni, čeprav to niso, je opozorila.

Prepričana, da v trenutnem svetu ni mogoče masovno proizvajati mode na trajnosten način

Mlada podnebna aktivistka je pri tem izrazila prepričanje, da v trenutnem svetu ni mogoče masovno proizvajati mode na trajnosten način. »To je tudi eden od razlogov, zakaj potrebujemo sistemske spremembe,« je zapisala.

V intervjuju za modno revijo je obenem izpostavila, da že nekaj let ni kupila novih oblačil. »Nazadnje sem nekaj kupila pred tremi leti, in še to je bilo rabljeno. Enostavno si sposodim stvari od ljudi, ki jih poznam,« je dejala.

V sporočilu za javnost so pri reviji poudarili, da se strinjajo z načeli Thunbergove glede trajnostnega načina življenja in varstva okolja.

Oblačila, ki jih Thunbergova nosi na fotografijah, objavljenih v reviji, so bila ustvarjena iz trajnsotnih in recikliranih materialov, so še zapisali pri reviji.