Napetost pred terminalom Letališča Jožeta Pučnika na Brniku bi lahko rezali z nožem. Množica vzklikajočih navijačev je nestrpno pričakovala svoje ljubljence in zdelo se je, kot da pričakujejo olimpijske prvake. Da, za mnoge je bilo četrto mesto vredno zlata. Naši košarkarji so dan po porazu proti Avstraliji na olimpijskem turnirju v Tokiu že pristali v domovini.

Vzklike so fantje slišali globoko v notranjost terminala, navijaška evforija pa je eksplodirala, ko se se člani naše reprezentance pojavili na vratih. »Kdor ne skače, ni Sloven'c« in »Slovenija, Slovenija« se je slišalo iz grl zbrane množice, košarkarji pa so se navijačem oddolžili s podpisovanjem avtogramov in postavljanjem pred telefone za zgodovinske selfije. Namesto kolajn so mnogim našim okoli vratu viseli – njihovi otroci. In še ena zanimivost. Med navijače se je pomešal tudi brat reprezentanta Zorana Dragića, superzvezdnik NBA Goran Dragić, in tudi sam podelil nekaj avtogramov.

»Hvala vsem, ki so vstajali sredi noči in nas spodbujali. Seveda ni enako, če ni navijačev v dvorani, ampak mi smo čutili njihovo podporo. Takoj po tekmi z Avstralijo je bilo razočaranje veliko, saj smo si močno želeli medaljo. Zdaj se zavedamo, da smo med najboljšimi štirimi na svetu. To se ne zgodi vsak dan. Veliko smo se naučili iz tega,« je na novinarski konferenci takoj po prihodu v domovino povedal glavni zvezdnik našega moštva Luka Dončić in dodal, da so še mlada reprezentanca in da je bil to šele začetek njihove poti. »Na vsakem prvenstvu bomo šli na sto odstotkov, saj si želimo novih uspehov. Spominjam se občutkov, ko smo osvojili zlato medaljo na Eurobasketu. Bilo je nepozabno, zato jih želim doživeti znova in znova,« pravi Dončić, ki je ob zaključku priznal, da si bo vzel nekaj dni odmora od košarke in si privoščil zaslužen dopust.

»Na žalost se nam ni izšlo za medaljo, čeprav bi si jo po prikazanem zaslužili. Če bi pred kvalifikacijami vedeli, da bomo izgubili v polfinalu proti Franciji v zadnji sekundi, bi takoj podpisal. Sem zadovoljen, predvsem pa ponosen na svoje fante, ki so na tak način predstavljali našo državo,« pa je dodal selektor Aleksander Sekulić.

Preberite še:

Naredili smo vse, da bi se vrnili z odličjem