Najvišji francoski upravni organ je potrdil del zakona, ki določa, da bodo morali Francozi od ponedeljka covidno potrdilo predložiti tudi za notranje letalske polete, potovanja z medkrajevnimi vlaki, restavracije, kavarne in določene trgovske centre. Predložiti jih bodo morali tudi nenujni bolniki v zdravstvenih ustanovah ter obiskovalci tovrstnih ustanov in domov za ostarele.

Do 30. septembra mladostnikom, starim od 12 do 17 let, covidnega potrdila ne bo treba predložiti. Z njim sicer dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Pri uporabi potrdila je ravnovesje med svoboščinami in varovanjem zdravja

Ustavni svet, ki je zakon obravnaval na zahtevo poslancev iz levih strank, je ugotovil, da pri uporabi covidnega potrdila obstaja ravnovesje med svoboščinami in varovanjem zdravja.

Francozi morajo sicer že od 21. julija tovrstno potrdilo predložiti za vstop v kulturne ustanove, na športna tekmovanja in vse druge dogodke oziroma kraje, kjer se zbere več kot 50 ljudi. To je z dekretom določil francoski predsednik Emmanuel Macron, parlament pa je nato uporabo potrdila razširil.

Najvišji francoski upravni organ je danes potrdil tudi del zakonodaje, ki določa obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce in negovalno osebje. Glede prekinitve delovnega razmerja s tistimi, ki se ne bodo cepili, je določil, da to lahko delodajalec stori zgolj v primeru zaposlenih za nedoločen čas. Zaposlenih za določen čas ne smejo odpustiti.

Zavrnil je tudi določilo o obvezni desetdnevni izolaciji oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Ta je po mnenju članov sveta nepotrebna in nesorazmerna.

Zakon o uporabi covidnega potrdila in obveznem cepljenju je sicer naletel na ostro nasprotovanje med Francozi, ki se ob koncih tedna zbirajo na ulicah francoskih mest. Minuli konec tedna jih je na ulice prišlo več kot 200.000.

Francoske oblasti želijo z zakonom okrepiti zanimanje za cepljenje proti covidu. Doslej je z vsemi odmerki cepljenih 54 odstotkov od 67 milijonov prebivalcev.