En uspešen skok in trije neuspešni. Takšen je izkupiček slovenske skakalke s palico Tine Šutej za osvojitev petega mesta, ki si ga je delila še z dvema tekmovalkama. Za odlično peto mesto je bilo dovolj, da je v prvem poskusu preskočila začetno višino 450 centimetrov. Tekma je bila prava živčna vojna, saj je bila že začetna višina postavljena (pre)visoko in jo je v prvem poskusu premagalo le pet tekmovalk. Nato so letvico dvignili kar za 20 centimetrov – na 470 centimetrov, in to višino so zmogle le še štiri tekmovalke. Med njimi ni bilo Šutejeve, ki ima osebni rekord 475 centimetrov, saj je letvico podrla trikrat, a vseeno s petim mestom dosegla svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev.

Zaradi trenerja selitev iz Ljubljane v Celje

Potem ko je Šutejeva leta 2006 v Pekingu postala mladinska svetovna podprvakinja, je potrebovala kar 15 let, da je osvojila prvo kolajno v članski konkurenci na velikih tekmah. Na letošnjem evropskem prvenstvu v dvorani v Torunu na Poljskem je bila druga. V veliki želji po uspehu se je po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kjer je bila edina slovenska atletinja v finalu, odločila za zamenjavo trenerja Slavka Černeta, s katerim je sodelovala kar 15 let. Ker je za trenerja izbrala Milana Kranjca, se je tudi iz Ljubljane preselila v Celje. Prav zaradi dobrih dosežkov v letošnji sezoni, v kateri je imela peti izid (474 centimetrov), je pred odhodom v Tokio odločno napovedala naskok na olimpijsko kolajno, nov (osebni) državni rekord in omenjala celo višino pet metrov, ki sta jo doslej preskočili le dve tekmovalki.

»Uvrstitev je lepa, nisem pa zadovoljna z rezultatom. Želela sem si kolajne, treniram za takšen dosežek in sanjam o njem. Na ogrevanju sem se počutila dobro, noge so tekle, kar sem prenesla na prvo višino, na drugi pa je žal malo zmanjkalo. Nihče si ne želi priti na olimpijske igre, da ima le en uspešen skok in tri neuspešne. Preskok s 450 na 470 centimetrov je bil zelo zahteven. V prvih dveh poskusih sem bila zelo blizu, a se ni izšlo. Moji občutki so mešani,« je za Radio Slovenija povedala Tina Šutej, ki je trenirala in študirala tudi v ZDA (po izobrazbi je diplomirana biologinja), trenutno pa je zaposlena v slovenski vojski.

Prepričana je, da so prireditelji povsem uničili tekmovanje. »Protesti vodij reprezentanc niso pomagali. Vse je bilo narejeno le za to, da se podelijo kolajne. To je za olimpijske igre povsem neprimerno. Garamo štiri leta, da pridemo opravit en uspešen skok. Vedeli so, da bodo drugo višino preskočile vsaj tri tekmovalke, za druge jim ni bilo mar. Nismo imele možnosti, da se vmešamo v ta boj,« je povedala Šutejeva, ki se je z atletiko začela ukvarjati pri sedmih letih.

Tina Šutej: Naslednjič bo kolajna

V vsakem olimpijskem nastopu je boljša. Potem ko je v Londonu zasedla 19. mesto (izpadla v kvalifikacijah) in Riu de Janeiru 12. mesto, je v Tokiu skočila do petega mesta. »Napredujem. Naslednjič bo kolajna. Očitno se bo treba privaditi na velike preskoke višine, saj je bila to že tretja zaporedna tekma na tak način,« je dodala Šutejeva, ki načrtuje, da bi tekmovala vsaj do Pariza 2024.

Olimpijska prvakinja je postala Američanka Katie Nageotte, ki je preskočila 490 centimetrov in se pri 30 letih veselila uspeha kariere. Srebrne kolajne se je veselila Anželika Sidorova (Olimpijski komite Rusije), aktualna svetovna prvakinja iz Dohe 2019, bronaste pa Hollya Bradshaw (Velika Britanija) – obe sta preskočili 485 centimetrov.