Cepljenje proti gripi se ponavadi začne v drugi polovici oktobra, medtem ko cepiva na NIJZ prejmejo predvidoma konec septembra oziroma v začetku oktobra.

NIJZ je letos naročil večjo količino cepiva proti gripi kot lani, ko so naročili 270.000 odmerkov, dodatno so jih prejeli še 20.000, a je cepivo zaradi velikega zanimanja za cepljenje v nekaj tednih pošlo.

Lani so zdravstvene oblasti pozivale k obsežnejšemu cepljenju proti gripi, saj so želeli preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, zaradi katere vsako zimo v bolnišnicah zdravijo veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila obolenj za covidom-19 zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem.

Tako so sprva odločili, da bo obvezno zdravstveno zavarovanje krilo cepljenje proti gripi (tako kot leto pred tem) za kronične bolnike, starejše od 65 let, nosečnice in oseb z izrazito povečano telesno težo, pa tudi za otroke, stare od pol leta do 23 mesecev.

Nato pa so v peti protikoronski zakon vnesli določbo, da je cepljenje proti gripi v sezoni 2020/2021 brezplačno za vse zavarovane osebe.

Ali bo tudi letos obvezno zdravstveno zavarovanje krilo vsem zavarovancem cepljenje proti gripi, še ni jasno. Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da o tem zaenkrat še potekajo dogovori in da bo javnost o odločitvah pravočasno obveščena.

Je pa v petem protikoronskem zakonu določba, da ukrep, ki se nanaša na cepljenje proti gripi, velja do konca letošnjega leta.

Lanskoletna sezona gripe je bila sicer bistveno drugačna kot sicer. Na koncu niso potrdili niti enega primera gripe v Sloveniji, tudi v ostalih državah je bilo gripe izjemno malo. Vzrok za to je v tem, da so bile vzgojno-varstvene in šolske institucije zaprte precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili in upoštevali tudi ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost novega koronavirusa in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo.