Branilci olimpijskega naslova v nogometu Brazilci so si kot prvi priigrali finale turnirja v Tokiu. V polfinalu se je sicer redni del tekme in podaljšek proti Mehičanom končal brez zadetkov, po izvajanju kazenskih strelov pa so se napredovanja v finale s 4:1 veselili Brazilci.

V ponovitvi olimpijskega finala iz leta 2012 v Londonu, ki so ga dobili Mehičani, so imeli na obeh straneh veliko priložnosti, a se mreža ni zatresla. Pri strelih z bele točke pa se je v mehiški vrsti »noga zatresla« Eduardu Aguirreju in Johanu Vasquezu, kar je zadoščalo, da so si Brazilci priigrali še peti zaporedni olimpijski finale. Prvi naslov na olimpijskih igrah so slavili pred petimi leti na domačem pragu v Rio de Janeiru, ko so po enajstmetrovkah premagali Nemce.

V drugem polfinalu je Španija, zlata leta 1992 v Barceloni ter srebrna v letih 1920 in 2000, prevladovala v posesti žoge, strelih, kotih in še čem proti sicer trdoživim Japoncem, a so ti klonili šele v 115. minuti, ko je zadel Marco Asensio. Finale bo v soboto, tekma za tretje mesto med Mehiko in Japonsko, četrto z OI 2012, pa dan prej.

V rokometnem polfinalu Danska, Francija, Španija in Egipt

Na olimpijskih igrah v Tokiu sta znana polfinalna para moškega rokometnega turnirja. Španija se bo merila z Dansko, Francija pa z Egiptom. Polfinalni tekmi bosta v četrtek.

Francozi, olimpijski prvaki 2008 in 2012 ter podprvaki 2016, so zlahka opravili četrtfinalni boj z Bahrajnom, ki so ga dobili z 42:28, že prvi polčas so dobili za sedem zadetkov. Pri zmagovalcih je blestel predvsem Kentin Mahe, ki je zadel devetkrat, po petkrat pa sta bila uspešna Dika Mem in Nicolas Tournat.

Dokaj zanesljivo so svojo četrtfinalno nalogo opravili tudi Danci, ki so z 31:25 ugnali Norvežane. Po izenačenem prvem polčasu so Danci, branilci olimpijskega naslova, v drugem zaigrali odločneje in Norvežanov niso več spustili blizu. Mikkel Hansen in Jacob Holm sta zadela po osemkrat za Dance, Sander Sagosen pa je enako število zadetkov dosegel za Norvežane.

Zelo izenačen pa je bil obračun Švedov, olimpijskih podprvakov 1992, 1996, 2000, 2012, in Špancev, bronastih z OI 1996, 2000 in 2008. S 34:33 so ga dobili slednji, odločilni gol pa je dosegel Aleks Dujšebajev 41 sekund pred koncem, ko je zadel za 34:32. Slednji je sicer dosegel pet golov, največ, osem, pa jih je prispeval Aleix Gomez Abello. Pri Švedih je izstopal Hampus Wanne z desetimi goli.

Na zadnji tekmi dneva pa je Egipt že poskrbel za svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev. Potem ko je bil doslej najboljši šesti (1996), se je zdaj prebil med najboljše štiri, potem ko je z 31:26 premagal Nemčijo, bronasto s prejšnjih OI, sicer pa prvakinjo 1936 in podprvakinjo 1984 in 2004. Egipčani so bili praktično celotno tekmo v vodstvu, izid je bil izenačen zgolj pri 1:1. Jahia Omer in Ali Mohamed sta bila s po petimi goli najboljša pri zmagovalcih, Johannes Golla in Julius Kühn pa s po šestimi pri poražencih.

Znane so tudi uvrstitve od petega do 12. mesta. Peti so bili na koncu Švedi, sledijo pa Nemčija, Norveška, Bahrajn, Portugalska, Brazilija, Japonska in Argentina.

Avstralci in Belgijci finalisti hokeja na travi

Reprezentanci Avstralije in Belgije bosta v četrtek igrali v finalu moškega hokeja na travi na olimpijskih igrah v Tokiu. Avstralija je v polfinalu premagala Nemčijo s 3:1 in bo lovila svoje prvo hokejsko olimpijsko zlato po letu 2004. Nemci so sicer v četrtfinalu izločili branilce naslove Argentince.

Belgija je svojo nalogo v polfinalu opravila še bolj zanesljivo in s tremi goli Alexandra Hendrickxa Indijo premagala s 5:2. S tem je najmanj ponovila uspeh s prejšnjih iger v Rio de Janeiru, kjer je bila srebrna. Tekma za tretje mesto med Indijo in Nemčijo bo prav tako v četrtek.

Znane vaterpolske polfinalistke OI v Tokiu

Reprezentance ZDA, Španije, Madžarske in Rusije so polfinalistke ženskega vaterpolskega turnirja na olimpijskih igrah v Tokiu. Američanke, olimpijske prvakinje na zadnjih dveh OI, so v četrtfinalu vpisale najvišjo zmago, ko so s 16:5 ugnale Kanado.

Španke, olimpijske podprvakinje leta 2012, so z 11:7 odpravile Kitajsko, Madžarke, ki so na zadnjih treh OI končale na nehvaležnem četrtem mestu, so izločile Nizozemsko s 14:11, Rusinje, bronaste 2000 in 2016, pa so bile z 9:8 boljše od Avstralije. V polfinalu, ki bo v četrtek, se bo Španija merila z Madžarsko, ZDA pa z rusko ekipo.

Takrat bosta tudi tekmi za razvrstitev med petim in osmim mestom. V enem paru bosta Kitajska in Nizozemska, ki ima v svojih vrstah najboljšo strelko iger Simone van de Kraats (23 golov), v drugem pa Avstralija in Kanada. tekmi za peto in sedmo mesto bosta tudi v četrtek.

Zmagi v Londonu 2012 dodal še naslov v Tokiu

Kubanski boksar Roniel Iglesias je v finalu olimpijskega turnirja v Tokiu v kategoriji do 69 kg osvojil naslov prvaka. V dvoboju velterske kategorije z Britancem Patom McCormackom je zmagal po enotni odločitvi sodnikov. Slednji se je moral zadovoljiti s srebrom. Bronasti kolajni sta osvojila Rus Andrej Samkovoj in Irec Aidan Walsh. Dvaintridesetletni Kubanec je tudi na Japonskem nadaljeval zbiranje olimpijskih kolajn. Na igrah v Londonu 2012 je bil zlat v lahki velterski kategoriji, na igrah v Pekingu 2008 pa bronast.

V grško-rimskem slogu do 97 kilogramov slavil Rus

Ruski rokoborec Musa Jevlojev je na olimpijskih igrah v Tokiu zmagal v grško-rimskem slogu do 97 kilogramov. V boju za zlato medaljo je premagal Arturja Aleksanjana iz Armenije. Bronasto medaljo sta osvojila Poljak Tadeusz Michalik in Iranec Mohammadhadi Saravi.

Dvakratni svetovni prvak (v letih 2018 in 2019) in dvakratni evropski prvak (v letih 2019 in 2021) Jevlojev je v izjemni predstavi bogati zbirki dodal še olimpijsko zlato. Drugouvrščeni Armenec se je sicer boril z lažjo poškodbo, toda Jevlojev je prevladoval vse od začetka finalnega dvoboja, ki ga je nazadnje dobil s 5:1.

Madžarski rokoborec Tamas Lorincz je na olimpijskih igrah v Tokiu zmagal v grško-rimskem slogu do 77 kilogramov. V boju za zlato medaljo je premagal Akzola Makmudova iz Kirgizistana. Bronasto medaljo sta osvojila Japonec Shohei Yabiku in Azerbajdžanec Rafik Huzejnov.

Lorincz, ki je leta 2012 na olimpijskih igrah v Londonu osvojil srebrno medaljo v kategoriji do 66 kilogramov in bil leta 2019 svetovni prvak, je sedmi rokoborec grško-rimskega sloga z Madžarske, ki je osvojil naslov tako svetovnega kot olimpijskega prvaka. Bitka za zlato medaljo je bila tesna, toda Lorincz je izkoristil vse svoje izkušnje in Makmudova premagal z 2:1.