Potem ko je Bilesova pet finalov - ekipno, mnogoboj, preskok, dvovišinska bradlja, parter - odpovedala zaradi psihičnih težav, se je uspešno vrnila na veliko sceno. Danes je bila pod ogromnim pritiskom, a se je z njim spopadla kot prava šampionka.

Na gredi, komaj 10-centimetrskem orodju, je prikazala dokaj suvereno predstavo z nekaj manjšimi napakami, ki je zadoščala, da je obogatila svojo zbirko olimpijskih odličij.

Na gredi je dvojno zmago slavila Kitajska. Komaj 16-letna Guan Chenchen, katere športna vzornica je prav Bilesova, je slavila zanesljivo zmago pred dve leti starejšo rojakinjo Tang Xijing (14,233).

Dobitnica 23 zlatih kolajn z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev Bilesova pa je v Tokiu kljub težavam, ko je dejala, da je v zraku pri zahtevni akrobatiki izgubila sposobnost orientacije v prostoru, osvojila dve odličji: srebro z ameriško ekipo, četudi je sredi tekme odstopila, ter bron na gredi.

Na teh igrah je Bilesova s svojim ravnanjem, da se zaradi psihičnih težav odpove olimpijskim nastopom, orala ledino in spreminja miselnost v elitnem športu ter pomaga razbiti trajne stigme, povezane z duševnim zdravjem.

Ob številnih izrazih podpore športnikov in ljudi javnega življenja po vsem svetu je njen prispevek k razbijanju tabujev okoli duševnih težav pohvalil tudi predsednik Moka Thomas Bach in dejal, da je njeno priznanje terjalo veliko poguma.

Olimpijska tekmovanja v športnem centru Ariake bodo z zadnjim finalom dneva, boji za kolajne na drogu, sklenili telovadci.