Košarkarice so na olimpijskem turnirju v Tokiu končale predtekmovanje, tako da so že znani četrtfinalni pari. ZDA, ki so slavile na zadnjih osmih od devetih OI, se bodo za polfinale merile z Avstralijo, Srbija bo igrala proti Kitajski, Belgija proti Japonski in Španija proti Franciji. Četrtfinalne tekme bodo v sredo.

Danes so v skupini B Američanke, ki so bile olimpijske prvakinje na zadnjih šestih igrah, z nekaj težavami s 93:82 premagale Francijo, ki si je kot ena od dveh najboljših tretjeuvrščenih ekip zagotovila preboj med osmerico. A'ja Wilson je bila z 22 točkami najboljša strelka ameriške vrste. Japonke pa so si drugo mesto v skupini zagotovile z gladko zmago nad Nigerijo (102:83), pri čemer je Saki Hayashi tekmo končala s 23 točkami, Rui Machida, ki sicer ni dosegla niti točke, pa je zbrala kar 15 podaj.

V skupini C je Kitajska, ki je nazadnje olimpijsko odličje osvojila leta 1992, ko je bila srebrna (ima še bron iz leta 1984), je tokrat predtekmovanje opravila brez poraza, v zadnjem krogu je kljub 24 točkam Emma Meesseman s 74:62 ugnala drugouvrščeno Belgijo, bronasto z letošnjega evropskega prvenstva. Avstralke so bile tretje v skupini in se tudi prebile v četrtfinale, potem ko so danes s 96:69 odpravile Portoriko. Blestela je Marianna Tolo s 26 točkami in 17 skoki.

Že v nedeljo so tekmovanje končali v skupini A, Španija, srebrna s prejšnjih iger, je bila stoodstotna, v zadnjem krogu je s 76:66 ugnala Kanado, medtem ko je drugo mesto v skupini zasedla Srbija, evropska prvakinja in bronasta s prejšnjih OI, po zmagi s 65:61 proti Južni Koreji.

Brazilija in Srbija gladko v četrtfinale

Na ženskem odbojkarskem turnirju na olimpijskih igrah v Tokiu so reprezentance s 5. krogom sklenile skupinski del tekmovanja. V četrtfinalu se bodo merile ZDA in Dominikanska republika, Brazilija in ROK, Južna Koreja in Turčija ter Srbija in Italija. Četrtfinalni boji bodo v sredo.

V skupini A je prvo mesto osvojila Brazilija. Olimpijska zmagovalka iz let 2008 in 2012 je v zadnjem krogu gladko ugnala Kenijo s 3:0, pri čemer je 12 točk dosegla Ana Carolina da Silva. Drugo mesto v skupini je zasedla branilka srebra s prejšnjih iger Srbija, ki je s 3:0 odpravila Južno Korejo. Ta se je kot tretja tudi uvrstila v četrtfinale. Tijana Bošković je bila s 13 točkami najboljša pri zmagovalkah.

Dominikanska republika si je z zmago s 3:1 nad Japonsko prav tako zagotovila preboj med osmerico. Na lestvici je bila četrta, čeprav je imela točko več od Korejk, toda slednje so imele večje število zmag. Pri igralkah Dominikanske republike je danes največ točk dosegla Prisilla Rivera Brens (17), z 22 točkami pa je bila najboljša na tekmi Japonka Sarina Koga.

V skupini B je na vrhu končala vrsta ZDA, ki je danes s 3:2 odpravila drugouvrščeno Italijo. Andrea Drews je bila z 22 točkami najboljša Američanka, Paola Ogechi Egonu pa z 28 točkami najboljša pri Italiji. Na tretjem in četrtem mestu sta končali Turčija in ruska vrsta, slednja je danes s Turkinjami izgubila z 2:3. Meryem Boz je z 22 točkami prednjačila pri Turčiji, Irina Voronkova pa je bila z 20 točkami najboljša v ruski ekipi. Dvoboj odpisanih Kitajske, ki je v Tokiu neuspešno branila naslov prvakinj, in Argentine je s 3:0 dobila prva. Changning Zhang je za Kitajke prispevala 18 točk.