»Razlog za trenutne razmere v naši državi je, da je bila odločitev nenadna,« je o umiku ameriških sil iz Afganistana v parlamentu povedal afganistanski predsednik Ašraf Gani. Dodal je, da je ZDA posvaril, da bo umik imel posledice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V državi se medtem spopadi med talibani in afganistansko vojsko še naprej stopnjujejo. V zadnjih dneh so talibani okrepili ofenzive na mesta Laškar Gah, Kandahar in Herat, sicer prestolnice treh provinc. Talibani so ponoči sprožili koordinirane napade mestno središče in zapor v prestolnici province Helmand, Laškar Gah. Pred tem je afganistanska vlada na območje poslala več sto vojakov. »Afganistanske sile so na kopnem in z letalskimi napadi odvrnile napad,« je iz Helmanda na jugu države sporočila vojska.

Število žrtev narašča

Nevladna organizacija Zdravniki brez meja je sporočila, da število žrtev tam narašča. »Prihaja do neusmiljenega streljanja, letalskih in topniških napadov na gosto poseljena območja. Bombardirane so hiše, številni ljudje so utrpeli hude poškodbe,« je povedala Sarah Leahy iz organizacije. Povedala je, da izvajajo večje število operacij. »Preprosto prenevarno je, življenje je obstalo,« je dodala po navedbah AFP.

Izguba prestolnice Helmanda bi bil velik strateški in psihološki udarec za vlado. Ta je napovedala, da bo prestolnice provinc branila za vsako ceno. Srditi spopadi potekajo tudi na območjih province Kandahar in na obrobju njene istoimenske prestolnice. Na zahodu države pa več sto komandosov brani mesto Herat, ki je prestolnica istoimenske province.