S 15. mestom na 400 metrov, za dve je izboljšal uvrstitev iz Ria de Janeira, je Luka Janežič zaključil nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Čeprav je pred leti v Braziliji razmišljal, da bi moral biti zdaj višje, je zadovoljen, da je spet na tej točki. Vmesno obdobje je bilo za 25-letnega ljubljanskega atleta precej burno, tako da bi lahko upal na kaj več. Tina Šutej pa je na vrhuncu kariere, letošnja evropska podprvakinja iz dvorane se je s 4,55 metra v kvalifikacijah skoka v višino brez težav prebila v četrtkov finale.

Dokazal se je vsem nejevernim

»Ja, sem zadovoljen, tekel sem v polfinalu olimpijskih iger. Glede na sezono bi marsikdo rekel, da tega nisem sposoben, pa sem vseeno dokazal, da sodim med najboljše na svetu. Vesel sem tudi, da sem odtekel še boljše kot v kvalifikacijah, in mislim, da sem pričakovanja izpolnil. Na najpomembnejši tekmi leta sem odtekel najboljša rezultata. To kar nekaj šteje,« je povedal Luka Janežič. S časom 45,36 je za osem stotink izboljšal kvalifikacijski izid, sedmi je bil v najhitrejši, prvi polfinalni skupini. Za 44 stotink je zaostal za osmim Christopherjem Taylorjem z Jamajke, ki bo še zadnji v boju za kolajne. Tik pred njim je bil najhitrejši Evropejec Liemarvin Bonevacia, Janežič pa četrti med tekači s stare celine, kar na največjem športnem dogodku na svetu ne šteje prav nič. Tudi pred petimi leti v Braziliji se je primerjal z vsemi…

»Rio je bila čisto druga zgodba, takrat sem bil še zelo mlad, pri 19 letih sem izpolnil normo in pri 20 nastopil na olimpijskih igrah. Tisto je bilo nekaj posebnega. Takrat sem imel še malo boljše čase, toda na koncu je bilo zelo podobno. Lahko rečem, da je pet let minilo in da sem še vedno med najboljšimi. Vedeti morate, da je bilo ogromno težav in da je bilo veliko težje obdobje od Ria do Tokia kot do Ria.« V sezoni 2017 je še napredoval, postal evropski prvak do 23 let in postavil državni rekord, ki pa velja še danes – 44,84. To bi ga vodilo v finale, a o tem nima smisla razpredati.

Tri leta že ni bil tako hiter

»Ko napreduješ, imaš cilje iz leta v leto višje. Spogledovali smo se tudi z evropskim rekordom (44,33 Thomasa Schönlebeja iz leta 1987, op. p.), ampak zavedati se moramo, da v športu ne gre ves čas le navzgor, da sem imel od Ria do danes ogromno težav s poškodbami. Veliko pove, da sem nazadnje ta čas dosegel leta 2018. Zato lahko rečem, da sem se vrnil. Če bom tu startal neko 'novo' zgodbo do Pariza, potem v Franciji res lahko računamo na še kaj več.« Na Japonskem je tekel bistveno hitreje kot prej v sezoni, ko se je zgolj enkrat spustil pod 46 sekund, pa še to za las.

To je zanj velika spodbuda za naprej. »Definitivno. Star sem 25 let in imam čas za vsaj še eno olimpijado, če ne še dve.« A treba bo najti recept za dolgo in uspešno kariero brez večjih pretresov. »Če bi ga poznali, sploh ne bi bilo poškodb. Vsi imajo težave, ne le jaz. Vrhunski šport ni zdrav, na vsakem treningu gremo prek sebe. Ne greš se rekreirat. Normalno je, da pride do poškodb. Zdaj sem se po dolgem času dobro pripravil, delovati je treba preventivno, kot smo zdaj pred olimpijskimi igrami. Uspelo nam bo,« meni atlet Kladivarja.

Šutejeva želi preskočiti državni rekord

Težave s poškodbami je imela v karieri tudi Tina Šutej, a kot je po kvalifikacijah skoka ob palici povedala slovenska rekorderka, je tetiva trenutno ne boli. Ljubljančanka se je s tremi uspešnimi skoki z višino 4,55 metra prebila v četrtkov finale, kjer bo še 14 drugih. Manjkala bo ena od favoritinj, Američanka Sandi Morris, srebrna v Riu in na dveh svetovnih prvenstvih je zlomila palico ter se poškodovala. Mnoga dekleta so doživljala dramo, saj je bila tekma zaradi dežja za dobro uro prekinjena.

»Pametno, ker palice postanejo mokre in lahko pride do hujših poškodb. Dobro so speljali tekmo, mislila sem, da jih bo manj preskočilo to višino, ampak to so olimpijske igre, vsi hočejo v finale. Zadovoljna sem, da je po mojem skoku začelo deževati, a verjamem, da bi bila uspešna, tudi če bi prej. Bila sem pripravljena, suvereno odprla tekmo. Prva skoka nista bila najboljša, je bil pa zadnji zelo tekoč,« je povedala Tina Šutej.

Za njo je najtežji del tekmovanja, čeprav se še niti ni prav začelo. »Kvalifikacije znajo biti bolj stresne kot finale. Je pritisk, norma, veliko je tekmovalk, to je igra živcev. Bilo je nekaj treme, ampak ni bilo hude nervoze, skrbi, kaj pa, če ne bo šlo,« je povedala 32-letna skakalka celjskega Kladivarja. Verjame, da bo uspešna, ko bo najpomembneje: »Za kolajno bo treba skočiti okoli 4,85 metra. To je moj cilj, preskočiti državni rekord in si zagotoviti visoko uvrstitev.«