Olimpija ni več brezdomec, potem ko je uvodni tekmi državnega prvenstva odigrala v gosteh, evropsko preizkušnjo pa v Šiški. Največji slovenski derbi je bila prva tekma v Stožicah po obnovi igralne površine, ki bo v naslednjih tednih zelo obremenjena, saj bodo v Ljubljani evropsko tekmo z Rosenborgom igrale tudi Domžale, v začetku septembra pa tudi reprezentanca s Slovaško in Malto. Tekma se je začela z minuto molka v spomin na Mariborčana Ivana Toplaka, nekdanjega golgeterja Maribora, Olimpije in Crvene zvezde ter selektorja jugoslovanske reprezentance, ki je umrl v 90. letu.

Tri goli Olimpije z glavo

Glede na trenutno formo je Maribor v derbi vstopil kot favorit, čeprav je izpadel iz Evrope, saj je proti Hammarbyju prikazal veliko boljšo predstavo kot Olimpija na Malti. Na igrišču je bilo nato razmerje povsem drugačno. Tekmo sta obe ekipi začeli v visokem ritmu, v prvem polčasu je boljši vtis pustila Olimpija, pri kateri sta bila defenzivna vezista Tomić in Kapun, medtem ko je imel kapetan Elšnik bolj ofenzivne naloge. Bojeviti Ljubljančani so v primerjavi z Mariborčani lažje prihajali do strelov proti golu Juga, ki je bil premagan v 27. minuti po mojstrovini Nukića, a je bil vodja ljubljanskega napada nedovoljenem položaju. Nezanesljiva mariborska obramba je klonila v 37. minuti, ko je Elšnik izvedel prosti strel, v dvoboju centralnih branilcev Delamee Mlinarja in Voloderja pa je bil uspešnejši ljubljanski, ki je po nebeškem skoku žogo z glavo poslal za hrbet Juga, ki je obstal na črti. Maribor, ki je Olimpiji puščal veliko prostora, je bil premalo konkreten, ko je prišel 30 metrov od gola Ljubljančanov. Trener Simon Rožman je ob robu igrišča kričal in mahal z rokami, a igra gostov je bila brezidejna in šablonska, zato v prvem polčasu niso sprožili niti enega strela proti golu Vidmarja.

Potem ko je Maribor na začetku drugega polčasa preko Alvirja zapravil prvo priložnost gostov na tekmi, je Olimpija v petih minutah dosegla dva gola in tako nadaljevala festival doseganja zadetkov z glavo. V 51. minuti so Ljubljančani izvedli šolsko akcijo, v kateri je bil Aldair podajalec, Ziljkić, poletna okrepitev iz banjaluškega Borca, pa strelec z glavo ob neodločnem kapetanu gostov Milcu. Ker je bil Maribor v šoku, je razigrana Olimpija dosegla še tretji gol, ki je bil kopija prvega. Elšnik je bil podajalec, tokrat iz kota, Delamea Mlinar pa je suvereno preskočil Voloderja in zadel z glavo. Maribor se je v tekmo vrnil s pomočjo VAR v 66. minuti, potem ko sodnik Kajtazović najprej ni dosodil prekrška nad Požeg Vancašem, zanesljivi realizator enajstmetrovke pa je bil Vrhovec. Ljubljančanom so pohajale moči, a je bil Maribor preslab, da bi ogrozil zasluženo zmago gostiteljev, ki so zapravili še nekaj priložnosti za višjo zmago. Olimpija je po treh slabih predstavah navdušila z učinkovitostjo in kolektivno igro. Simon Rožman, trener Maribora, je športno priznal poraz: »Čestitam Olimpiji, izkoristili so prekinitve. Imeli smo premalo udarcev na gol. Ljubljančani so imeli svoj dan, mi žal ne. Moramo biti boljši.«

Mura osvojila šele prvo točko

Državna prvakinja Mura brez Nina Koutra, ki se seli k turškemu drugoligašu Menisi, je tudi po treh tekmah še brez zmage. Prekmurci, ki so po dveh porazih osvojili prvo točko, so bili proti Bravu boljši, a neučinkoviti. »V prvem polčasu je bila največja težava, da so bili trije igralci v napadu premalo agresivni, pa tudi taktični dogovor je bil drugačen kot izvedba na igrišču. V drugem polčasu smo to popravili in bili veliko boljši,« je povedal trener Mure Ante Šimundža. Bravo je še tretjič letos remiziral, potem ko je izkoristil edino priložnost na tekmi. »Ker so bile razmere v prvem polčasu nečloveške, smo imeli oboji počasen ritem. Po zaostanku smo spremenili načrt igre, da smo na igrišče poslali hitrejše igralce in skušali igrati bolj direktno. Trpeli smo ob napadih Mure, a uspeli, ker so bili igralci zelo dobri v taktični disciplini in znova potrdili potencial ter bojevit značaj,« je bil zadovoljen trener Brava Dejan Grabić.

Celje je bilo nevarnejše, Koper pa učinkovitejši predvsem po zaslugi hitrega Jamajčana Kaheema Parrisa, strelca dveh zadetkov. »Nogometna logika je, da vsaka ekipa potrebuje čas. Nam se je dvakrat pripetilo, da preveč enostavno prejemamo zadetke, kar pomeni, da smo v nekaterih trenutkih taktično nedisciplinirani, ker glava ni bila na pravem mestu,« je tekmo analiziral trener Celja Agron Šalja. »Ponosen sem na fante. Prvi polčas smo imeli težave, v drugem smo dvignili igro v obrambi in izkoristili priložnosti,« je dodal trener Kopra Zoran Zeljković. Domžale, pri katerih je bil v primerjavi z evropsko tekmo v četrtek na Finskem v začetni enajsterici le vratar Mulalić, so proti Taboru le remizirale. V 96. minuti je vratar Tabora Koprivec ubranil enajstmetrovko Jakupoviću.

Olimpija – Maribor 3:1 (1:0)

Strelci: 1:0 Delamea Mlinar (37), 2:0 Ziljkić (51), Delamea Mlinar (56), 3:1 Vrhovec (67/11 m). Stadion Stožice, gledalcev 5500, sodnik: Kajtazović (Kranj) 6,5, rumeni kartoni: Mitrović, Alvir.

Olimpija: Vidmar 6, Boakye 6,5, Korun 6, Delamea Mlinar 8 (od 77. Ratnik -), Pavlović 6,5, Tomić 7, Elšnik 7 (od 70. Sešlar -), Kapun 7, Ziljkić 6,5 (od 70. Kurež -), Aldair 7 (od 92. Andrejašič -), Nukić 6,5, trener: Milošević 7.

Maribor: Jug 5, Milec 4, Mitrović 5, Voloder 4, Koderman 5 (od 81. Sikošek -), Vrhovec 5 (od 78. Makoumbou -), Žugelj 5 (od 46. Požeg Vancaš 5,5), Repas 5, Alvir 5, Šturm 5 (od 58. Pihler 5), Vipotnik 5 (od 58. Sirk 5), trener: Rožman 5.

Igralec tekme: Antonio Delamea Mlinar (Olimpija).

Streli v okvir gola: 5:2, streli mimo gola: 6:3, prosti streli: 19:17, koti: 3:3, prepovedani položaji: 4:3, obrambe vratarjev: 1:2, prekrški: 13:16,

Število napadov: 112:123, število nevarnih napadov: 75:8, posest žoge (v odstotkih): 50:50.