Sonyjev mini prenosni in brezžični zvočnik srs-xb13 je bil izdelan za uporabnike, ki želijo glasbo vzeti s seboj na izlet v naravo in ob tem želijo nekaj bolj zmogljivega od običajnega zvočnika pametnega telefona. Za večje zabave ali poslušanje glasbe v glasni okolici pa naprava ne premore dovolj moči. Glede na njeno velikost in ceno, ki znaša zelo ugodnih 60 evrov, bistveno več niti ne gre pričakovati.

Zvočnik je valjaste oblike ter se s premerom okoli 76 milimetrov in višino 95 milimetrov prilega celo v večji žep, kaj šele v nahrbtnik. Za večjo prenosnost so pri Sonyju napravi nataknili še (odstranljivi) pašček, ki si ga lahko ovijemo okoli dlani ali pripnemo na nahrbtnik. Za bolj brezskrbno pohajkovanje po naravi ali uživanje ob glasbi na plaži in ob bazenu je naprava tudi preizkušena po standardu IP67. To pomeni, da je odporna proti pesku in prahu ter lahko preživi 30 minut pod vodo na globini enega metra.

Dobra difuzija, a skromna glasnost

Pri Sonyju izpostavljajo izboljšano difuzijo zvoka v primerjavi s prejšnjim modelom srs-xb12, kar lahko potrdimo. Zvok iz zvočnika se lepše razprši in omogoča soliden prostorski zvok, če le nismo preveč oddaljeni. Za neko povprečno sobo bo dovolj, za kaj več pa zvočniku žal zmanjka moči. Razmeroma nizka maksimalna glasnost nas je kar nekoliko presenetila. To prav gotovo ni idealna lastnost za zvočnik, a je hkrati treba dodati, da je za neko običajno poslušanje glasbe v stanovanju ali mirnejšem okolju še vedno povsem dovolj glasno. Če je zraven še hrupna cesta ali glasna množica, pa zna vse skupaj delovati bolj kot glasba za ozadje. Za večerje bo glasnosti več kot dovolj, za bolj divje zabave pa si raje omislite kaj konkretnejšega.

Nekoliko nas je razočarala tudi odsotnost kakršnega koli občutka stereozvoka. Če želite tega, morate kupiti dva zvočnika srs-xb13 in ju povezati. Je pa splošna kakovost glasbe za ta cenovni razred dokaj všečna. Dobro se odreže pri predvajanju rock glasbe in pri vokalih, tudi klasična glasba zveni lepo, pomanjkljivosti pa se pokažejo pri elektronski glasbi. Nekaj je na tem področju sicer mogoče postoriti tudi s spremembami izenačevalca v Sonyjevi aplikaciji, a omejitev strojne opreme ne bo mogoče odpraviti.

Ena od slabosti naprave je tudi vgrajeni mikrofon. Ta sicer omogoča tudi brezžično telefoniranje prek povezanega mobilnika, a sogovornik med pogovorom ne bo užival. Ta storitev je zraven bolj za skrajno silo. Več veselja pa vzbuja baterija, ki uradno omogoča okoli 16 ur poslušanja glasbe. Če boste imeli glasnost navito do konca, pa lahko računate na okoli še vedno solidnih 12 ur. Žal se naprava dolgo polni. Kadar se baterija povsem izprazni, računajte z okoli štirimi urami.

Gre pa izpostaviti še zelo enostavno in hitro povezovanje z mobilnikom prek bluetootha.