Upravljalec družbenega omrežja Facebook je v drugem četrtletju zabeležil 10,4 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je skoraj dvakrat več kot lani v tem času. Prihodki so se zvišali za 56 odstotkov na 29 milijarde dolarjev. Pozitivno je na poslovanje vplivalo predvsem digitalno oglaševanje.

Število uporabnikov, ki mesečno uporabljajo družbeno omrežje, se je povzpelo na 2,9 milijarde, kar na letni ravni predstavlja sedemodstotno rast. Ob tem okoli 3,5 milijarde ljudi uporablja vsaj eno Facebookovo aplikacijo, vključno z Instagramov, WhatsAppom in Messengerjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Za nami je močno četrtletje, podjetjem še naprej pomagamo rasti, ljudem pa pomagamo, da ostanejo povezani,« je ob tem dejal glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Delnice Facebooka so sicer po objavi poslovnega izida zdrsnile za štiri odstotke, saj je tehnološki velikan opozoril, da naj bi se rast upočasnila zaradi regulativnih ukrepov in prilagoditve operacijske programske opreme Applovega iPhona, ki bi lahko škodila ciljnemu oglaševanju.

Nokia v minulem trimesečju početverila dobiček

Finski proizvajalec telekomunikacijske opreme Nokia je v drugem četrtletju ustvaril 344 milijonov evrov čistega dobička, kar je 94 odstotkov več kot v tem času lani. Prihodki od prodaje so se okrepili za 4,3 odstotka na 5,3 milijarde evrov, kar je več od napovedi analitikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Glede na močan začetek leta 2021 navzgor popravljamo celoletno napoved,« je ob tem dejal glavni izvršni direktor Nokie Pekka Lundmark in dodal: »V prvi polovici smo strategijo izvedli hitreje od načrtov.« Nokia pričakuje, da bo primerljivo operativno maržo zvišala na raven med 10 in 12 odstotki, zdaj je med sedem in 10 odstotki. Prihodki od prodaje naj bi se okrepili za skoraj milijardo evrov in se ustavili med 21,7 in 22,7 milijarde evrov.

Lundmark, ki je krmilo Nokie prevzel pred enim letom, je takrat obljubil, da bo prestrukturiral poslovanje skupine, ki se na trgu 5G infrastrukture za prevlado bori s švedskim Ericssonom in kitajskim Huaweijem. Lundmarkov program prestrukturiranja je vključeval racionalizacijo strukture Nokie in napovedal izgubo do 10.000 delovnih mest po vsem svetu v dveh letih, kar predstavlja do 11 odstotkov delovne sile.

Samsung z več kot 70-odstotno rastjo dobička

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung Electronics je v drugem četrtletju ustvaril 9600 milijard vonov (okoli sedem milijard evrov) čistega dobička, kar je 73,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Rast je posledica višjih cen pomnilniških čipov.

Čipi so se v času pandemije covida-19 zaradi krepko povečanega povpraševanja podražili. Divizija za pomnilniške čipe je zaslužna za več kot polovico ustvarjenega dobička iz poslovanja. Ta se je na letni ravni zvišal za 54,3 odstotka na 12.600 milijard vonov, poročajo tuje tiskovne agencije. Prihodki od prodaje so porasli za 20,21 odstotka na 63.670 milijard vonov.

V času pandemije covida-19 se je zaradi povečanega obsega dela od doma povečalo povpraševanje po Samsungovih napravah in napravah, ki jih poganjajo njihovi pomnilniški čipi. Po pojasnilih podjetja so pošiljke pomnilnikov presegle prejšnje smernice, tudi cene so bile višje od pričakovanih. Delež divizije čipov v dobičku podjetja se bo po mnenju analitikov v prihodnjih mesecih verjetno še povečal.

Do dobrih poslovnih rezultatov prihaja kljub četrtletnemu upadu zaslužka Samsunga od poslovanja s pametnimi telefoni zaradi težav z dobavno verigo, ki so motili svetovno proizvodnjo. Samsung Electronics je vodilno podjetje velike skupine Samsung, daleč največjega družinskega imperija, ki prevladuje v Južni Koreji, 12. največjem gospodarstvu na svetu. Celotni promet konglomerata je enak petini bruto domačega proizvoda države.

Volkswagen z rekordnim dobičkom iz poslovanja

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je v prvem letošnjem polletju na ravni skupine ustvaril 11,4 milijarde evrov dobička iz poslovanja, kar je največ v kakšnem polletju doslej. V enakem lanskem obdobju je beležil 1,5 milijarde evrov izgube iz poslovanja. Čisti dobiček je po lanski izgubi v višini milijarde evrov znašal 8,5 milijarde evrov. Skupina je ustvarila 129,7 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 34,9 odstotka več kot v lanskem prvem polletju, je danes na svoji spletni strani objavil Volkswagen.

»Rekorden rezultat v prvi polovici leta jasno dokazuje, kako močne so naše znamke in kako privlačni so njihovi izdelki. Premijski segment se je posebej dobro odrezal in imel dvomestno donosnost, prav tako finančne storitve. Naša električna ofenziva se pospešuje,« je v objavi zapisal glavni izvršni direktor skupine Herbert Diess.

Vodstvo ocenjuje, da so uspešno obvladovali učinke pandemije covida-19 in globalnega pomanjkanja polprevodnikov. Ob okrevanju trgov je bilo povpraševanje kupcev veliko, ugotavlja. Skupina je v polletju strankam dobavila nekaj manj kot pet milijonov vozil oziroma 27,9 odstotka več kot v lanskem obdobju, ki ga je zaznamovala pandemija. Dobava električnih modelov je porasla za 165 odstotkov na 171,000 vozil.

Skupina, med katere znamke poleg Volkswagna spadajo med drugim Porsche, Audi, Seat in Škoda, ocenjuje, da se je po vsej industriji povečalo tveganje ozkih grl in motenj v dobavi polprevodnikov, in pričakuje, da se bodo učinki pokazali v drugem polletju.

Airbus v polletju z 2,2 milijarde evrov dobička

Evropski letalski proizvajalec Airbus je v prvih šestih mesecih ustvaril 2,2 milijarde evrov čistega dobička, potem ko je ta čas lani zaradi posledic pandemije covida-19 vknjižil 1,9 milijarde evrov izgube. Pozitivno je k poslovanju prispevala povečana dobava letal.

Airbus je od začetka leta do konca junija dostavil 297 letal, potem ko jih je v tem času lani 196, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ker naročniki plačajo večino stroškov dostave leta, so se prihodki od prodaje zvišali za 30 odstotkov na 24,6 milijarde evrov.

Evropski proizvajalec letal je ob dobrem polletnem poslovanju zvišal oceno celoletnega poslovanja. Zdaj načrtuje, da bo letos dostavil 600 letal, potem ko je predhodna ocena govorila o 566 letalih, kolikor jih je dostavil v lanskem letu. Dobička iz poslovanja naj bi bilo za štiri milijarde evrov, kar je dvakrat več kot predhodne ocene.

Sberbank v polletju podvojila dobiček

Ruska banka Sberbank je v prvem četrtletju ustvarila 629,8 milijarde rubljev (7,6 milijarde evrov) čistega dobička, kar je več kot dvakrat toliko kot v enakem obdobju lani. Banka je tudi v drugem četrtletju več kot podvojila čisti dobiček, znašal je 325,3 milijarde rubljev, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Čisti prihodki od obresti so v polletju porasli za 11,8 odstotka na 861 milijard rubljev, čiste opravnine (provizije) za 18,3 odstotka na 291,4 milijarde rubljev, je razvidno iz objave na spletni strani banke. V drugem četrtletju so bili čisti prihodki od obresti višji za 10,3 odstotka, znašali so 439,5 milijarde rubljev, čiste opravnine pa so se povečale za 30,9 odstotka na 157,1 milijarde rubljev.

Anheuser-Busch InBev s podvojenim dobičkom

Največji svetovni proizvajalec piva Anheuser-Busch InBev je drugo četrtletje sklenil z 1,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Zvišala ga je povečana prodaja, ki je dosegla raven pred pandemijo covida-19. Prihodki od prodaje so se okrepili za 27 odstotkov na 13,5 milijarde dolarjev.

Belgijsko-brazilska skupina, ki med drugim proizvaja piva Budweiser, Stella Artois in Corona, je tako nadaljevala z okrevanjem poslovanja, potem ko se je to močno popravilo proti koncu lanskega leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potrošnja piva se je lani kot posledica ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 močno zmanjšala. Lani se je dobiček podjetja prepolovil na 3,8 milijarde dolarjev, v drugem četrtletju ga je bilo za 921 milijonov dolarjev. Uspešnost cepljenja od konca lanskega leta je prispevala k odprtju barov in pubov na ključnih trgih, vendar obstaja bojazen, da bi širjenje bolj nalezljivih različic koronavirusa lahko povzročilo obrat.

Shell na račun višjih cen nafte nazaj k dobičku

Britansko-nizozemski energetski velikan Royal Dutch Shell se je v drugem četrtletju predvsem zaradi višjih cen surove nafte vrnil k čistemu dobičku. Tega je bilo za 3,4 milijarde dolarjev, potem ko je podjetje ta čas lani izkazalo več kot 18 milijard dolarjev izgube, predvsem zaradi posledic pandemije covida-19. Prihodki od prodaje so se skoraj podvojili na 60,5 milijarde dolarjev, medtem ko se je obseg proizvodnje nekoliko zmanjšal na 3,25 milijona 159-litrskih sodov dnevno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem so v Shellu napovedali, da bodo v drugi polovici leta odkupili za dve milijarde dolarjev lastnih delnic, zvišali pa so tudi dividendo za delničarje. Kot je pojasnil glavni izvršni direktor podjetja Ben van Beurden, so se odločili nagraditi delničarje, začenjajo z odkupom lastnih delnic, medtem ko še naprej vlagajo v prihodnost energije.

Svetovno povpraševanje po nafti okreva in se v zadnjem času krepi, medtem pa proizvodnja ostaja omejena, za kar si prizadevajo proizvajalke nafte v Organizaciji držav izvoznic nafte (Opec). Opec in njegove zaveznice so sicer v začetku meseca sklenili, da se z avgustom poveča obseg proizvodnje črnega zlata.