»Japonci so bili razpoloženi. Igrajo organizirano košarko in vedo, kaj hočejo. Sicer so bili celoten prvi in polovico drugega polčasa v igri za preobrat, a smo dokazali, da smo enostavno boljši. Kot gostitelji olimpijskih iger želijo nekaj pokazati svojemu narodu, zato so še dodatno motivirani. Lahko smo zadovoljni z visoko zmago,« je po drugem uspehu na olimpijskih igrah povedal slovenski košarkar Aleksej Nikolić. Z zmago proti Japonski si je izbrana vrsta selektorja Aleksandra Sekulića že zagotovila mesto v četrtfinalu, v nedeljo ob 10.20 po slovenskem času pa se bo s Španijo pomerila za prvo mesto v skupini C in status nosilca pri žrebu četrtfinalnih parov.

Vsi vpisani med strelce

Po zmagi na uvodni tekmi olimpijskega košarkarskega turnirja proti Argentini so se slovenski košarkarji nekoliko sprostili, pri čemer jih je ujela kamera mobilnega telefona ene od španskih košarkaric, ki je s svetom delila, kako Luka Dončić in soigralci igrajo karte in imajo ob tem na mizi tudi alkohol. Iz Košarkarske zveze Slovenije so hitro odgovorili, da je to samo dokaz odličnega vzdušja v moštvu, kar se je znova potrdilo tudi na tekmi proti Japonski. Azijski nasprotnik je sicer pokazal zvrhano mero agresivnosti in nepopustljivosti, na kar je pred tekmo opozarjal tudi kapetan Edo Murić. Sloveniji se ni uspelo hitro odlepiti, kot je bilo mogoče pričakovati, kar je bila predvsem zasluga Ruija Hačimure (na koncu 34 točk), ki je igralcem v belih dresih povzročal precejšnje preglavice. Preglavice pa je nasprotniku povzročal tudi Luka Dončić, čeprav je prvi v napadu voz potegnil Zoran Dragić. A v ospredju sta bila najboljša posameznika obeh reprezentanc, ki sta bila po prvi četrtini pri izkupičku izenačena, saj sta oba dosegla po 13 točk. Slovenija je imela ves čas pobudo, Japonska pa kljub temu ni popuščala. Njena »pick and roll« igra je slovenskemu trenerskemu štabu dala misliti, a to ni bilo dovolj, da bi držala korak z nasprotnikom, pri katerem je ob koncu polčasa zaradi bolečin v hrbtu tarnal Dončić.

Z 22-letnim Ljubljančanom ni bilo hujšega, saj je v nadaljevanju normalno zaigral, so mu pa ponagajale osebne napake. Ob storjeni tretji ga je kmalu po začetku tretje četrtine selektor Sekulić potegnil na klop, a se to predvsem po zaslugi razpoloženega Dragića v igri Slovenije ni poznalo. Japonska je bila ves čas v podrejenem položaju, vseeno pa neprestano prežala na napake nasprotnika in praktično vsako znala kaznovati. Prednost Slovenije je sredi tretje četrtine že znašala 22, nato pa na začetku zadnje skopnela na 12, tako da priložnosti za sprostitev ni bilo. Evropski prvak je moral do konca igrati na vso moč, rezultat pa je bil razlika kar 35 točk, 116 doseženih točk in vpis med strelce prav vseh 12 košarkarjev.

Spet bodo kartali

»Malo bomo spet kartali,« je na vprašanje, kako se bodo sprostili po drugi zmagi na turnirju, odgovoril kapetan Slovenije Edo Murić, nato pa sta s Klemnom Prepeličem padla v krohot in pokazala, da so jih španske zbadljivke le še dodatno podžgale. »Z motivacijo resnično nimamo težav in mi kot kapetanu v tem smislu ni treba prav nič posebej delati. Vsi imamo gromozansko željo po dokazovanju. Ko med tako motivirane posameznike vržem še najmanjšo bombico, se vsi le še dodatno 'zapalijo'. Vemo, kakšno priložnost smo dobili. Olimpijske igre so na štiri leta. Prav lahko se zgodi, da bo za večino od nas to edina priložnost igrati na njih. Zato želimo storiti vse, kar je v naši moči, da zmagamo na čim več tekmah in dosežemo karseda dober rezultat,« je v resnejšem tonu nadaljeval Murić.

Košarkar Cedevite Olimpije je kljub visoki zmagi izpostavil, da njihovo delo nikakor ni bilo lahko. »Japonska je drugačna od drugih ekip. Zunanji igralci so majhni, hitri in imajo dober met za tri točke. Če jim pustiš, da zadenejo dvakrat zapored, se že lahko razletijo in jih je težko ustaviti. To je tokrat uspelo Hačimuri, a je bil edini, ki se je razigral, kar je bil tudi naš načrt. Rekli smo si, naj on naredi svoje, mi pa moramo ustaviti preostale igralce,« je bil zadovoljen Murić, ki se s slabšim metom na začetku tekme ni pretirano obremenjeval. »Vsi po vrsti smo dobri strelci in tudi ko nam ne steče met, moramo samo nadaljevati igro, ker je jasno, da se nam bo prej ali slej odprlo. Pomembno pa je, da v takšnih trenutkih še dodatno napnemo moči v obrambi.«

Eden tistih, ki se mu je proti Japonski odprlo, je bil Zoran Dragić. Dosegel je 24 točk, le eno manj od prvega strelca Slovenije Luke Dončića, ki je k temu dodal še po sedem skokov in asistenc. »Prav vsak v reprezentanci je tako kakovosten, da lahko na dober strelski dan izstopa. Vsi smo dobri strelci, ob tem pa imamo Dončića, ki ima žogo večino časa v rokah, zato se mu moramo prilagajati. Ko vidi, da je nekdo 'vroč', ga išče. Tako se ustvarja ekipni duh.«

Preostala tekma 2. kroga v skupini C: Španija – Argentina 81:71 (20:25, 40:34, 61:53, Rubio 26; Laprovittola 27).