Na ladji je bilo 231 migrantov iz Afganistana, Sirije, Irana, Eritreje, Jemna in Pakistana. Turška obalna straža jih je prestregla pred mestom Ayvacik v bližini grškega otoka Lezbos, je poročala turška tiskovna agencija DHA.

Policija je pridržala tudi domnevna organizatorja poti, ki so jima migranti plačali po 6000 do 7000 dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem je v Istanbulu policija v večji raciji pridržala 415 nezakonitih migrantov, ki so jih predali pristojnim oblastem s področja migracij. Med pridržanimi je 129 Afganistancev in 141 Sircev. V vzhodni provinci Van pa so prestregli avtobuse s 86 Afganistanci, ki so nezakonito vstopili v Turčijo. Policija je ob tem aretirala tudi domnevne tihotapce.

V Grčiji obtičalo 1908 migrantov

Grčija je medtem danes znova pozvala Evropsko unijo, naj pritisne na Turčijo glede sprejemanja zavrnjenih prosilcev za azil. Trenutno je na grških otokih 1908 migrantov, ki so jim zavrnili prošnjo za azil, so sporočili iz Aten.

Glede na dogovor med Evropsko unijo in Ankaro iz leta 2016 bi morala Turčija te migrante prevzeti. Ankara je lani sicer domnevno zaradi epidemije covida-19 nehala sprejemati migrante. Atene so prosile za pomoč EU že v januarja, vendar na tem področju ni napredka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Turčija si trenutno želi posodobitev dogovora z EU, predvsem v luči umika mednarodnih sil iz Afganistana in možnosti ponovne okrepitve migrantskega toka. Turški obrambni minister Hulusi Akar je v ponedeljek sporočil, da so okrepili nadzor na mejah. Dodatno Turčija gradi tudi zid na delu meje z Iranom.