Na območju nekdanje vojašnice na Stari Vrhniki so postavili temeljni kamen enote za dnevno varstvo Vrhnika. Objekt, ki ga bodo zgradili v neposredni bližini doma, bo namenjen zagotavljanju dnevnega varstva dvanajst starejših od 65 let, saj v matičnem domu za to nimajo ustreznih pogojev. Ocenjena vrednost projekta je dobrih milijon evrov in pol, so sporočili iz Doma upokojencev Vrhnika.

Nekaj manj kot polovica oziroma 717.383 evrov bo zagotovljenih iz evropskih sredstev, pridobljenih iz razpisa ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Razliko ocenjene vrednosti projekta bodo v domu zagotovili sami.

Po navedbah doma bo nova enota stala na bližnjem območju nekdanje vojašnice, ki ga je ministrstvo za obrambo s sklepom vlade brezplačno preneslo v upravljanje doma. Na razpisu je bilo za gradnjo projekta izbrano podjetje Gitri, zgraditi pa jo je treba do oktobra prihodnje leto. Z novo enoto bodo starostnikom med drugim omogočili neposredno osebno pomoč in nego.

Prostorska stiska

Strokovna sodelavka Nika Kavkler Gorenc je povedala, da bodo v novo enoto prihajali ljudje, ki bodo še vedno živeli na domačem naslovu. V dnevni center bodo prišli zjutraj, popoldne pa ga bodo zapustili. »V matični enoti zaradi prostorske stiske nimamo možnosti, da bi lahko uporabnikom ponudili kakovostno dnevno varstvo. Ker je bila priložnost za ta namen dobiti finančno pomoč, smo se prijavili na projekt,« je povedala Nika Kavkler Gorenc in dodala, da imajo v matični enoti prostora za 244 stanovalcev. Dom je bil zgrajen leta 1975, ko je bilo prostora za 120 stanovalcev, pozneje pa so ga dogradili.

Danes ima 6650 kvadratnih metrov notranjih površin in približno toliko zunanjih. Ker morajo v času epidemije zagotoviti sivo cono za stanovalce, ki pridejo v dom in še niso cepljeni, je za stanovalce na voljo nekaj mest manj kot sicer, vsa pa so zapolnjena. sta, aro