»Komaj že čakamo tekme,« so slovenski košarkarji v en glas poudarjali že ob prihodu v pripravljalni tabor v Fukui pred tednom dni, po tritedenskem tekmovalnem postu pa vso energijo, ki so jo v tem času nabirali v sebi, na olimpijskem debiju »stresli« na svetovne podprvake Argentince, jih ugnali s kar 18 točkami ter tako sanjsko začeli turnir v Tokiu. Prvi mož ob zmagi je bil kdo drug kot Luka Dončić, ki je na koncu pristal pri neverjetnih 48 točkah, ki jim je dodal še 11 skokov in pet asistenc, ter tako postavil osebni ter strelski rekord na uradnih tekmah slovenske članske reprezentance.

Pred tem si ga je od leta 1995 lastil Slavko Kotnik, ki je na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo leta 1995 v Vilni proti Litvi dosegel 37 točk. 22-letni Ljubljančan ni bil daleč niti od strelskega rekorda olimpijskih iger, ki ga v rokah od leta 1988 drži Brazilec Oscar Schmidt. Tedaj je Španiji nasul 55 točk. Se je pa z 48 na drugem mestu izenačil z Avstralcem Eddiejem Palubinskasom (1976). »Te stvari me ne zanimajo. Tu sem, da pomagam Sloveniji zmagovati,« je v svojem slogu o lovu na rekord povedal Luka Dončić. Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala v četrtek, ko bo ob 6.40 nasprotnik Japonska.

Dončić mučil nasprotnika

Tako kot so pred zadnjo kvalifikacijsko tekmo za olimpijske igre poudarjali Litovci, da Luke Dončića ne bodo mogli zaustaviti, ga bodo pa poskušali omejiti, so tudi pred prvo v Tokiu Argentinci. A kaj kmalu je tudi v tem primeru postalo jasno, da iz te moke ne bo kruha. Prve zgodovinske točke za Slovenijo na olimpijskih igrah je sicer dosegel Zoran Dragić, ki je zadel za tri, nato pa je svoj šov začel Dončić. Za začetek je zadel tri zaporedne trojke in poskrbel za hitro vodstvo ter Argentino nemudoma spravil v podrejeni položaj. Zvezdnik Dallasa v ligi NBA je prebral nasprotnika, ki se je dobro pripravil na »pick and roll« igro z Mikom Tobeyjem, zato se je odločal za individualne zaključke, ki so delovali otročje lahki. Argentinci na drugi strani tudi zaradi dobre obrambe Slovenije niso bili razpoloženi. Pogosto so se odločali za hitre mete za tri točke, a zgrešili. Če ne bi, bi bili sila nevarni, tokrat pa kapetanu Edu Muriću in soigralcem enostavno niso mogli pokazati dostojnega odpora. Ko se je po počitku v drugi četrtini na parket vrnil Dončić, je nadaljeval z mučenjem nasprotnika. V prvi četrtini je dosegel 17 točk, do odmora pa že kar 31 od skupno 62 točk Slovenije, ki je vodila za visokih 20 točk.

»Neverjeten mojster košarkarske igre. 31 točk ob polčasu, Dončić je zver,« je ob polčasu tvitnil legendarni Argentinec Emanuel Ginobili, ki mu je bilo verjetno že jasno, da njegovi sonarodnjaki ne morejo več do zmage. Dončić, ki je imel ves čas prvega polčasa besedni dvoboj z enim od predstavnikov argentinskega tabora, kar ga je gotovo še dodatno podžgalo, se je v nadaljevanju osredotočil še na razigravanje soigralcev, prednost pa je sredi tretje četrtine narasla na kar 30 točk. Zaključek tretjih desetih minut je zaradi nekaj napak nekoliko razjezil slovenskega selektorja Aleksandra Sekulića, a daleč od tega, da bi bila zgodovinska prva zmaga Slovenije na olimpijskih igrah kakor koli ogrožena. Dončić je v zadnji četrtini še dodal točke na svoj strelski račun in tekmo sklenil pri 48, s soigralci pa že pogledoval proti naslednjemu tekmecu Japonski.

Argentinski selektor dobil potrditev

Ena najboljših individualnih košarkarskih predstav v zgodovini olimpijskih iger Luke Dončića ni ostala neopažena. O njej so pisali mediji po vsem svetu, slovenski številki 77 pa je večino časa na novinarski konferenci namenil tudi selektor Argentine Sergio Hernandez, ki je druženje z mediji začel z besedami: »Luka Dončić. Najboljši košarkar na svetu.« Nato je še dodal, da Dončićeve igre ves čas podrobno spremlja, in če je do tekme z Argentino le menil, da je najboljši košarkar na svetu, je zdaj dobil potrditev.

Dončić v svoji skromni navadi o osebnem dosežku po tekmi ni želel razpredati na dolgo in široko. Selektor Aleksander Sekulić ga je sredi zadnje četrtine potegnil na klop, kljub temu da je lovil rekord Oscarja Schmidta, pa v igro do konca ni več želel. Raje je videl, da so slast igranja na olimpijskih igrah okusili prav vsi. Ko je to Dončić pojasnil tudi predstavnikom sedme sile, so odgovor težko razumeli predvsem tisti iz ZDA. Onkraj Atlantika so namreč mahnjeni na statistične bombončke in individualne rekorde v moštvenih športih. »Vse, kar me zanima, so zmage reprezentance,« je moral ponoviti dvakrat. Dončić je sicer priznal, da izredno uživa v olimpijski vasi in da ga številne prošnje za slikanje z drugimi športniki ne motijo. Tudi sam pa ima veliko željo, in sicer, da bi se slikal s srbskim teniškim asom Novakom Djokovićem.