Minuli petek je začela veljati sprememba nadzora nad PCT-pogoji na dogodkih in prireditvah. Zdaj so organizatorji odgovorni za to, da imajo vsi udeleženci ustrezno potrdilo. To pa ni bistveno vplivalo na večerno vzdušje v mestu, saj se je trlo tujih in domačih obiskovalcev različnih koncertov, predstav in projekcij. Od Špice, kjer so mladi vrteli glasbo in plesali na ladjici, do Robbovega vodnjaka, kjer je množica poslušala ulične glasbenike, ki so igrali ikonično poletno pesem zasedbe The Champs. Poslušalci so z užitkom vsake toliko, ko pač pride na vrsto eden in edini verz, glasno zaklicali: »Tekila!« V mestu pa je bilo tudi nekaj zelo odmevnih organiziranih prireditev.

Na Gornjem trgu se je zbiralo vedno več ljudi, da bi prisluhnili ZZ Quartetu skupaj z Imagom Sloveniae. Prijateljici Valentina Šiška in Sara Popović sta bili na sprehodu, in ko sta videli, da se nekaj dogaja, sta se s sladoledom usedli na stopnice bližnje fontane. »Včasih se je več dogajalo, sploh ko je bila glasba v živo. Na Prešercu so bili standup večeri, zmeraj je bilo kaj,« je povedala Valentina Šiška. Ni ji všeč, če je Ljubljana mesto duhov. Na vprašanje, kaj najbolj pogrešata iz predkoronskega časa, je Sara Popović takoj odgovorila: »Muziko! Zagotovo več muzike.« In nato v šali dodala: »Pogrešam tudi to, da bi bila zdaj šest let mlajša.« Okužbe s covidom ju ni strah. »Zdi se mi, da covid ni taka grožnja, da bi morala tako krojiti naša življenja. To je dejansko prostovoljna prisila. Nazadnje bomo morali biti še za to, da bomo šli na kavo, cepljeni,« meni Šiškova.

Jazz, upor in zvezde

»Ne sprejemam nobenega vidika kapitalistične družbe. Ne prepoznavam bank, vojske ali legitimnosti države. Ne sprejemam svojega jezika, svoje religije ali svoje smrti. Volim proti, rušim konsenze. Jaz zavračam, jaz se upiram!« To je del uvodne misli vrhunskega newyorškega kitarista Marca Ribota, tik preden je s svojo zasedbo Ceramic Dog na Mali terasi sredi Ljubljane občinstvo popeljal v divjo jazzovsko avanturo. »So ena najboljših skupin, ki so bile na voljo v poletnem času, tako da smo izkoristili priložnost,« je povedal organizator in vodja programa jazza v Cankarjevem domu Bogdan Benigar. Od začetka julija do konca septembra ima v načrtu več kot 50 koncertov. Pravi, da sprememba nadzora nad PCT-pogoji sicer vpliva na njihovo delo, ker morajo imeti več ljudi, ki varujejo koncert in pregledujejo obiskovalce, vendar dogodki nemoteno potekajo dalje. »Ko se pogovarjam z ljudmi, so zelo zadovoljni, da koncerti potekajo. Tisti, ki pridejo, so popolnoma sproščeni,« še doda.

Ljubljanski grad je tudi v letošnjem poletju ena izmed najprivlačnejših mestnih destinacij za ljubitelje sedme umetnosti. Skoraj vsi stoli pred velikim platnom v letnem kinu Film pod zvezdami so bili zasedeni. »Atmosfera se mi zdi tako lepa, sploh ko nas je več tukaj. Če so filmi na takšni posebni lokaciji, pridem še z večjim veseljem,« je pojasnila Klara, ena izmed obiskovalk, medtem ko se je za njo v intimi tišine predvajala francoska satira Izbrisati zgodovino. Ker se je cepila, je ni skrbelo, da bi se okužila. Je zagovornica PCT-pogojev na dogodkih: »Zdi se mi prav, da se to preverja, da se vsi počutimo varno. Zato sem se cepila, da zaščitim sebe in druge.«