Ljubitelji mode in vrhunske gastronomije so z navdušenjem pozdravili sinergije dveh umetnic, ki sta združili moči in javnosti predstavili nove uniforme osebja Hiše Franko. Modna znamka Benedetti Life, za katero stoji modna oblikovalka Matea Benedetti, je v zadnjih mesecih z nadarjeno grafično oblikovalko Boyan Procenta razvila uniforme za ekipo najboljše ženske kuharice Ane Roš.

Poklon materi naravi

»Tukaj je, nova kolekcija iz ekoloških materialov, kot so les in jabolčna vlakna, z barvitimi potiski, ki jih navdihujejo okoliški travniki in gozdovi. Vse to je ustvarila neverjetno nadarjena slovenska oblikovalka Matea Benedetti,« je na instagramu s ponosom zapisala kuharska mojstrica Ana Roš in napovedala, da bodo kulinarična doživetja v Hiši Franko odslej tudi »modna brv, predstava in poklon tistemu, kar imamo najraje – materi naravi«.

Benedettijeva, ki je inspiracijo za nove uniforme našla še v praproti, metuljih in kačjih pastirjih, je poudarila, da ji je bil navdih za tisk v »vsem, kar predstavlja Anino kuhinjo in njeno filozofijo«, je sporočila na instagramu in se hkrati Roševi zahvalila za zaupanje in pogum, da je lahko za uniforme osebja v restavraciji uporabila trajnostne materiale.

Materiali, ki sledijo strogim standardom izdelave

Benedettijeva je za Hišo Franko oblikovala moške suknjiče iz ekološko pridelanega bombaža in z avtentičnimi potiski iz Italije, ki jih spremlja certifikat GOTS (Global Organic Textile Standard). Kot je poudarila modna oblikovalka, gre za vodilni standard na področju trajnostne proizvodnje tekstila, ki vključuje stroge predpise glede upoštevanja okoljevarstvenih in socialnih kriterijev, ki morajo biti izpolnjeni ter dokumentirani v celotnem postopku proizvodnje tekstila. »Vse majice pa so narejene iz materiala ECOVERO, viskoznih vlaken, pridobljenih iz lesa, obnovljive surovine, in z okolju prijaznim proizvodnim postopkom. Obožujem ga bolj kot bambus, saj je, ker je narejen iz lesne kaše, mehkejši,« je razložila Benedettijeva, objavo na instagramu pa pospremila z vpogledom v ustvarjanje kolekcije za Hišo Franko in ob tem ponovno delila svoje sporočilo, ki ga želi razširiti že od samega rojstva znamke Benedetti Life: »Modo želim ponovno povezati z naravo, saj trenutno deluje proti njej,« je zapisala. »Preprosto moramo postati bolj pošteni in manj egoistični ter pomisliti, kako bomo ohranili svojo čudovito naravo, ki navdihuje tudi mene in Ano.«

Sicer pa Matea Benedetti že več let velja za cenjeno oblikovalko s trajnostno naravnanostjo, kar so prepoznali tako v Hollywoodu kot tudi številni zvezdniki, med njimi nogometni vratar Jan Oblak, ki je celo postal model na predstavitvi ene od kolekcij.