6-milijonti avtomobil seat ibiza bo že kmalu po 37 letih proizvodnje zapustil proizvodne trakove tovarne v Martorellu pri Barceloni v Kataloniji, saj se proizvodna številka nezadržno bliža temu pomembnemu mejniku. S tem je to najbolje prodajan Seatov avtomobil v zgodovini znamke.

5-vratna kombilimuzina je danes edina karoserijska različica ibize. V preteklosti, v prvih štirih generacijah, je bila na voljo tudi s tremi vrati, v četrti generaciji pa tudi kot karavan (ibiza ST). Ob tem velja omeniti tudi avtomobil seat cordoba, ki je bil pri drugi generaciji ibize tako rekoč njena limuzinska, karavanska in kupejevska izvedenka, pri tretji generaciji (in drugi cordobe) pa zgolj še limuzinska.

700 primerkov ibize v povprečju vsak dan zadnja leta izdelajo v tovarni v Martorellu. 80 odstotkov od teh jih izvozijo v zdaj že več kot 75 držav, v katerih je ibiza naprodaj – prav ta avtomobil je bil ob tem tudi zaslužen za internacionalizacijo znamke, saj je bil prvi iz omenjene tovarne, ki so ga začeli redno izvažati.

12 kmmpo tovarni »prepotuje« vsak avtomobil, da ga sestavijo od osnove do končnega izdelka. Pri proizvodnji sodeluje več kot 700 robotov.

Pomembna vloga žensk

Ibiza je bil prvi Seatov avtomobil, pri katerem so v proizvodnem procesu začele sodelovati tudi ženske. Danes je na proizvodni liniji vsak peti delavec ženska, kar je največ v celotni španski industriji.

51 % kupcev seata ibize je ženskega spola, leta 2004 jih je bilo 42 odstotkov.

»Seat ibiza je ikona znamke in avtomobilske industrije, ki nam je s svojim izjemnim prodajnim uspehom pomagala utrditi položaj na trgu. S prenovljeno peto generacijo pa je zdaj pripravljena nadaljevati zgodbo o uspehu.« - Wayne Griffiths, predsednik uprave družbe Seat

8892 avtomobilov seat ibiza je bilo po podatkih podjetja Ardi v slovenskem voznem parku ob koncu lanskega leta. S tem je to najbolj zastopano Seatovo vozilo na naših cestah, med vsemi pa zaseda 31. mesto.