Kitajsko podjetje Oneplus je ta teden predstavilo novo različico lanske uspešnice med mobilniki srednjega cenovnega razreda – nord 2. Cenovno bo mobilnik v primerjavi z lanskim modelom malenkost cenejši. Za osnovno različico z 8 GB delovnega spomina in 128 GB prostora za shranjevanje bo treba odšteti 399 evrov, za razkošnejšo različico z 12 GB delovnega spomina in 256 GB prostor za shranjevanje pa sto evrov več.

Mobilnik bo v primerjavi z lanskim nordom doživel nekaj sprememb, največja pa se je zgodila na področju procesorja. Čeprav je Oneplus doslej stavil na Qualcommove procesorje snapdragon, bo v letošnjem nordu 2 procesor podjetja Mediatek. Procesorje tega podjetja praviloma najdemo v cenovno ugodnejših mobilnikih, a pri podjetju Oneplus so prepričani, da bo njihova izbira uporabnike prepričala. Kot prvo so izbrali procesor dimensity 1200-AI, ki sodi v vrh Mediatekove procesorske ponudbe. V osnovi premore osem jeder, od tega eno jedro cortex a78 s hitrostjo 3 GHz, tri jedra a78 s hitrostjo 2,6 GHz in štiri energijsko varčna jedra a55 s hitrostjo 2 GHz. Za grafični del medtem skrbi zmogljiva integrirana grafična kartica arm g77 mC9. Za povrh sta podjetji Oneplus in Mediatek procesor še prilagodili za večji poudarek na funkcijah umetne inteligence. Kaj točno naj bi vse to prineslo v praksi, bo mogoče povedati šele po testih. Na papirju pa bi od novega procesorja v primerjavi s snapdragonom 765G z lanskega norda pričakovali predvsem izboljšano izkušnjo ob igranju videoiger. Tako kot lanski mobilnik pa ima tudi letošnji podporo za omrežja 5G.

90-herčni zaslon in 50-MP glavna kamera

Nord 2 bo imel v primerjavi z lanskim modelom zanemarljivo manjšo diagonalo zaslona, in sicer 16,33 centimetra (6,33 palca), z ločljivostjo 2400×1080 oziroma gostoto 410 pik na palec (ppi). Zaslon je AMOLED in premore 90-herčno osveževanje slike. V zaslonu se skriva tudi tipalo za prebiranje prstnih odtisov, v primerjavi z lanskim modelom pa je reža za prednjo kamero tokrat zgolj enojna. Nahaja se v levem kotu čela mobilnika in skriva Sonyjevo tipalo imx615 z ločljivostjo 32 milijonov pik (MP).

Na prednji strani najdemo tri kamere. Glavna ima Sonyjevo tipalo imx766 z ločljivostjo 50 MP, ki ga najdemo v ultraširokokotni kameri mobilnikov oneplus 9 in 9 pro. Ultraširokokotna kamera ima ločljivost 8 MP, medtem ko trojico zaokroži monokromatska kamera z ločljivostjo 2 MP in vprašljivo uporabnostjo. Poudariti gre še, da glavna kamera podpira optično stabilizacijo slike, medtem ko je približava slike zgolj digitalna.

Na področju snemanja videov nord 2 ponuja snemanje pri ločljivosti 1080p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, medtem ko je snemanje v 4K ločljivosti (za zdaj?) omejeno zgolj na 30 sličic na sekundo. Procesor in tipalo naj bi sicer omogočala zajemanje videov v 4K ločljivosti tudi s 60 sličicami na sekundo, a naj bi po pisanju portala Androidcentral ta funkcija proizvajalcem povzročala preglavice s pregrevanjem. Morda težavo rešijo in funkcijo omogočijo v kakšni od prihodnjih programskih posodobitev naprave. Med snemalnimi bombončki norda 2 najdemo možnost sočasnega snemanja s prednjo in hrbtno kamero.

Naprava premore stereo zvočnika in baterijo z zmogljivostjo 4500 miliamperskih ur (mAh) ter zmožnostjo ekspresnega 65-vatnega žičnega polnjenja. Posebnega vhoda za slušalke ali certifikata odpornosti proti vodi in prahu naprava nima.

Telefon poganja Oneplusovo uporabniku prijazno preobleko oxygenos 11.3 za andoroid 11, podjetje pa obljublja še nadgradnjo na android 12 in 13. Ob tem še tri leta podpore z novimi varnostnimi popravki. Naročila za nord 2 so slovenskim kupcem že na voljo na spletni strani podjetja, brez dodatnih stroškov poštnine pa jih bodo začeli pošiljati 26. julija. Ali bodo naprave začeli prodajati tudi slovenski operaterji, za zdaj ni znano. V Evropi podjetje napravi sicer prodaja v dveh barvah – v turkizni in sivi.