Festival Dobimo se pred Škucem že več kot dve desetletji predstavlja obvezno kulturno popestritev poletnega utripa v starem mestnem jedru Ljubljane. Na majhnem butičnem odru pred Galerijo Škuc – po potrebi ali če je slabo vreme, pa tudi znotraj nje – vse od popoldneva pa tja do nočnih ur ponuja mešanico sproščene družabnosti in raznovrstnih kulturnih vsebin za obiskovalce različnih starosti ter okusov. Preizkušenemu receptu sledijo tudi letos, sestavine pa so znova skrbno izbrane – to so že priznani ali pa obetavni ustvarjalci z vseh umetnostnih področij. Vsi dogodki so brezplačni, skupno pa se jih bo v desetih dneh festivala zvrstilo okoli petdeset.

Program bo tako vsak dan ponujal koncerte, gledališke predstave, performanse, popoldanske ustvarjalne delavnice za otroke (pa tudi kakšno za odrasle) in še kaj. Danes se odpreta tudi dve razstavi, ki bosta na ogled ves čas festivala: to sta vsakoletna razstava študentov oblikovanja tekstilij in oblačil, tokrat z naslovom re-de-fi-ni-ci-ja (ob 19. uri), ter postavitev Pod rdečim soncemGašperja Kunšiča – ta se bo zgodila v okviru Bienala mladih umetnikov Mediterranea 19, odprla pa se bo pol ure pozneje. Še dve stalnici festivala bosta Knjižnica pod krošnjami (v atriju Galerije Škuc) in Škuceva tržnica, kjer bodo ponujali izdaje Založbe Škuc ter Centra za slovensko književnost po znižanih cenah.

Od delavnic do kabareja

Glasbeni sklop Muzika na starem trgu bo danes ob 20.30 uvedla mednarodna jazzovska zasedba ZZ Quartet, pred tem pa bosta za glasbeno zaveso poskrbela še Quasar in Dojaja. V naslednjih dneh bodo sledili Anja Mejač in Riccardo Garcia Rubi, ki bosta poskrbela za večer, obarvan s flamenkom, pa eksperimentalna etno naveza Kačis, ženska zasedba Volk za njenimi očmi z zmesjo punka, rapa in poezije, mednarodna etno ekipa The Balkan Experience of Song and Ritual, pa ženski kantavtorski dvojec 3:rma, Katja Šulc in Kalu, avstrijsko-češki jazzerji Vakkordeoline ter kantavtor Filip Vurnik.

Gledališki program pod krovno znamko Teater v galeriji bo vseboval tako predstave za otroke kot za odrasle. Najmlajši bodo na račun prišli že danes ob 18. uri z lutkovno predstavo Sosedi v izvedbi Teatra PolPet, v nedeljo bo ob isti uri na vrsti Bonton za male lumpe (izvedba Lutkovno gledališče Bičikleta), v torek Štirje letni časi v izvedbi Lutkovnega gledališča Fru-fru, Melita Osojnik bo nastopila z glasbeno-lutkovno predstavo Sonce gre na potep... Predstave za odrasle se bodo vrstile od torka naprej, vsakič ob 22. uri: za uvod se bo s kabarejskim nastopom predstavil Cabaret Tiffany, Društvo lutkovnih ustvarjalcev in Gledališče Uš napovedujeta Dogodivščino s kontrabasom A. P. Čehova, med drugim bo na ogled tudi zadnja produkcija Škuc gledališča #brazgotine #kemseks, festival pa bo sklenila »ambulantna veseloigra« Tarok, avtorski projekt Barbare Bulatović.

Manjkala ne bo niti književnost: v soboto se bodo lahko mladi pomerili v bralnem kvizu z naslovom Knjižni virus, literarno-glasbeni večer Pat Parker: Prišla bom močna pa bodo pripravile Nina Dragičević, Nataša Velikonja in Irena Yebuah Tiran. Ustvarjalne delavnice, ki jih ne bo malo, bodo vseh vrst – otroci se bodo med drugim lahko posvečali sitotisku, izdelovanju pohištva iz kartona, glasbeni improvizaciji, kuhanju ali fotografiji, vsaj nekaterim pa se bodo lahko pridružili tudi malce starejši.