Avstrijska ministrica za okolje Leonore Gewessler je ob robu neformalnega srečanja ministrov za okolje na Brdu pri Kranju Vizjaka med drugim pozvala, naj se potresna ogroženost lokacije ponovno preveri s strani mednarodnih strokovnjakov. Jedrska energija na splošno »ni varna« in predstavlja »ogromna tveganja«. Ta so še toliko večja, če jedrske elektrarne stojijo na potresno ogroženih območjih. Nuklearna elektrarna Krško stoji na takšnem območju in je tako »še posebej tvegan« jedrski objekt v bližini avstrijske meje, je po poročanju agencije APA poudarila avstrijska okoljska ministrica.

Tako podaljšanje življenjske dobe obstoječega bloka nuklearke kot tudi načrtovani drugi blok po njenem mnenju predstavljata »tveganje za ljudi v Avstriji«. »Te pomisleke sem odločno sporočila svojemu slovenskemu kolegu in pričakujem, da se jih bo vzelo resno. Prihodnost oskrbe z energijo pripada obnovljivim virom - in v Avstriji dokazujemo, da je to mogoče. Resnična zaščita podnebja nam bo namreč uspela le brez zastarelih visoko tveganih tehnologij,« je dejala.

Zaskrbljeni so tudi pri socialdemokratih SPÖ, kjer so avstrijsko vlado v torek pozvali, naj »aktivno posreduje ter jasno in odločno nastopi proti širitvi jedrske energije v Evropi«. Od ministrice pričakuje »intenzivna prizadevanja« na evropski ravni.

Vizjak: Brez jedrske energije so cilji neuresničljivi

Krška nuklearka stoji približno 100 kilometrov od meje z Avstrijo. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v ponedeljek povedal, da so družbi Gen energija izdali energetsko dovoljenje za drugi blok, a še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Natančna lokacija še ni znana, prav tako ne, kakšna bi lahko bila cena in kdaj bi blok začel obratovati.

Okoljski minister Andrej Vizjak pa je na torkovi novinarski konferenci po neformalnem srečanju okoljskih ministrov izdajo energetskega dovoljenja pozdravil, saj da brez tega vira energije ne vidi možnosti razogljičenja in doseganja ciljev, kot je zanesljivost oskrbe. Obenem se je treba zavedati, da je Slovenija v postopku opuščanja premoga, življenjska doba trenutnega bloka pa se izteka, je še dejal.