Organizatorji poletnih olimpijskih iger Tokio 2020 so v današnjem dnevnem poročilu navedli, da so dan pred slovesnim odprtjem iger odkrili novih osem pozitivnih primerov na novi koronavirus. Sporočili so, da je bil tokrat pozitivna tudi ena od uradnih oseb v olimpijski vasi, ki je imela 12 bližnjih stikov. Med pozitivnimi je tudi športnik, ki pa ne biva v olimpijski vasi, so poudarili.

Vodja organizacijskega odbora Tokio 2020 Toshiro Muto je dejal, da bodo prireditelji skrbno spremljali število novookuženih in ustrezno ukrepali, če bo to potrebno. Za zdaj ni izključil niti morebitne odpovedi iger, če se bi razmere glede koronskih okužb močno poslabšale. »Ne moremo vnaprej napovedati, kaj se bo zgodilo z novimi okužbami. Če bo prišlo do strmega naraščanja koronskih okužb, bomo ustrezno ukrepali. Imamo določene varnostne ukrepe, kako se odzvati na okužbe,« je na novinarski konferenci zatrdil Muto.

Bach: Odpoved iger nikoli ni bila možnost

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je po drugi strani izjavil, da odpoved iger »nikoli ni bila možnost«, piše britanski BBC. Da iger ne smemo soditi po tem, koliko primerov okužb odkrijejo organizatorji, pa je dejal vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus in pohvalil tokijske organizatorje za njihova prizadevanja v boju proti novemu koronavirusu, piše nemška agencija dpa.

»Olimpijskih iger Tokio 2020 ne smemo soditi po številu primerov covida-19, saj je tveganje povsem izničiti enostavno nemogoče,« je dejal prvi mož WHO na konferenci Moka, kjer je sodeloval kot gost. »Kar največ šteje, je, kako se s temi okužbami spopadajo na igrah,« je poudaril Tedros in dodal, da so »organizatorji naredili vse, kar je v njihovi moči, da bodo igre potekale najbolj varno, kolikor je to mogoče«.

Na letošnjih olimpijskih igrah so sicer doslej zabeležili 79 primerov povezanih z novim koronavirusom. Olimpijske igre Tokio 2020 se bodo s slovesnim odprtjem začele v petek, prva tekmovanja so sicer na sporedu že danes.