Hrvaška policija je sporočila, da so jo včeraj zjutraj iz prodajalne ene večjih trgovskih verig v Pločah obvestili o sumljivi najdbi v škatlah z bananami. Na kraju so s preliminarnim testom ugotovili, da gre za kokain. Sporočili so, da je bilo v 16 paketih kar 18,2 kilograma te droge, da so jo seveda zasegli in da preiskava še poteka.

Po pisanju Slobodne Dalmacije so pakete z drogo našli v Lidlovi trgovini v Pločah. Prodajalka je bila nemalo presenečena, ko je med prelaganjem banan iz škatel na police našla zavitke s sumljivo vsebino. Škatle s sadjem so v Ploče pripeljali iz Lidlovega zagrebškega distribucijskega skladišča. Kokain v državo torej ni prispel (kot v zadnjih znanih primerih) prek pristanišča Ploče. In za razliko od prejšnjih zaplemb te droge, ko je policija v sodelovanju z ameriško agencijo za boj proti drogam DEA načrtno spremljala pošiljke banan, so tokrat kokain našli slučajno. Lidlova trgovina tako predstavlja kolateralno škodo na kokainski tihotapski poti, tako kot spomladi podjetje Frigo Bonsai iz Opuzena pri Pločah. V njegovem skladišču so v zabojniku z bananami prav tako našli skrit kokain.

Več kot 700 kilogramov

Pristanišče Ploče sicer že nekaj časa predstavlja vhodna vrata za tihotapce kokaina iz Južne Amerike. V glavnem ga skrivajo v pošiljkah z bananami. Od konca januarja, ko sta urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) in policija začela razkrinkavati kriminalno združbo tihotapcev kokaina, so na jugu Hrvaške zasegli več kot 700 kilogramov te droge in prijeli osem oseb. Največja zaplemba se je zgodila konec marca, ko so v enem od zabojnikov s sadjem našli skoraj 575 kilogramov kokaina, na črnem trgu vrednega okoli 65 milijonov evrov. Na Hrvaško je prispel iz Ekvadorja. Kriminalistična preiskava še poteka, v zvezi s tem so do zdaj prijeli pet ljudi. Trije prijeti pa so povezani s kokainom, v začetku marca najdenim v Opuzenu. Ravno prejšnji teden so zoper njih v Splitu vložili obtožnico zaradi tihotapstva 56 kilogramov kokaina. Tudi to mamilo je prispelo iz Ekvadorja.