Skupno je popolnoma avtomatiziran polet trajal okoli deset minut. Po izstrelitvi je plovilo Bezosovega podjetja Blue Origin v dveh minutah pospešilo na več kot 3700 kilometrov na uro. Nato se je kapsula ločila od rakete, ki jo bodo lahko znova uporabili.

Potniki so lahko za kratek čas tudi preizkusili občutek breztežnosti, ob tem pa je bilo slišati smeh in vzklike veselja. Plovilo je bilo od Zemlje najdlje oddaljeno več kot sto kilometrov, nato pa se je začelo vračati proti Zemlji, kjer so pristanek ublažila padala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bezosa je v vesolju sicer prehitel britanski milijarder Richard Branson, ki je v vesolje poletel pred desetimi dnevi. Vesoljsko letalo VSS Unity se je dvignilo na višino okoli 86 kilometrov, v vesolju pa so bili nekaj minut in občutili breztežnost. Polet je trajal približno uro.

Vesoljski obisk ustanovitelja Amazona je pomemben mejnik za njegovo vesoljsko podjetje Blue Origin, ki namerava služiti z vesoljskim turizmom. »Najboljši dan vseh časov,« je pred pristankom kapsule New Shepard sporočil navdušeni 57-letni Bezos, ki je iz kapsule stopil s kavbojskim klobukom na glavi.

Branson je kmalu konkurentu tvitnil pohvalno izjavo in zaželel vse najboljše vsej posadki New Sheparda.

Bezos si je želel v vesolje že, ko je bil star pet let, želja pa se mu je uresničila sedaj, ko je najbogatejši zemljan na svetu s premoženjem, ocenjenim na več kot 200 milijard dolarjev.

Pred kratkim se je odpovedal vodenju Amazona z napovedjo, da se bo posvetil svojim številnim drugim projektom, na čelu z Blue Origin.

Podjetje ima 3500 zaposlenih in izdeluje tudi rakete za prenos satelitov v Zemljino orbito.