Pri vstopu v džamijo in druge objekte bo obvezno razkuževanje rok, nošenje zaščitne maske in upoštevanje varne razdalje. Vsa navodila so podana v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in odločbami vlade, so navedli v islamski skupnosti.

Ob prazniku vsako leto tudi romajo v Meko. »Hadž oziroma romanje je simbol enotnosti, globokega verovanja, vendar tudi sprejemanja raznolikosti med ljudmi. Hadž nas uči, da je na Zemlji vse minljivo ter da so etične in moralne vrline bistvene za skladen odnos med ljudmi,« so zapisali. Letos se romanja v Meko ne bo udeležil nihče iz Slovenije, saj bo število vernikov zaradi pandemije covida-19 omejeno, so pojasnili.

»Blagoslovljeni dnevi bajrama so trenutki, ko se ozremo okoli sebe in se posvetimo sebi, svojim bližnjim, sosedom in prijateljem. To je obdobje, ko iščemo medsebojno odpuščanje in se poskušamo izogniti slabim navadam ter izboljšati duhovno stanje, v katerem se nahajamo,« so poudarili v islamski skupnosti.

Bajramska molitev bo organizirana tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu, so še navedli v Islamski skupnosti v Sloveniji.