Konec letošnjega šolskega leta so v iniciativi Inženirke in inženirji bomo! podelili nekaj priznanj inženirska iskra. Med njimi je bila s pomembno omembo izpostavljena tudi ekipa Fakultete za elektrotehnike Univerze v Ljubljani, ki je razvila svetilke, ki znatno prispevajo k zmanjšanju svetlobnega onesnaževanja okolja. Pod mentorstvom doc. dr. Mateja B. Kobava so v laboratoriju za razsvetljavo in fotometrijo, enem najstarejših univerzitetnih laboratorijev pri nas, razvili in izdelali svetilke za osvetlitev kulturnih spomenikov. Svetilka omogoča tako ekološko osvetljevanje, da več kot 90 odstotkov svetlobnega toka konča na spomeniku (fasadi spomenika) in da gre samo nekaj odstotkov svetlobnega toka mimo. Teh nekaj odstotkov predstavlja svetlobno onesnaženje. Inovacija je velikanski napredek k zmanjšanju svetlobnega onesnaževanja in spodbuden prispevek k ekološkim prizadevanjem za ohranjanje narave.

»Iskra, ki spodbudi idejo, ima neustavljivo moč in nemogočega ni. Tu smo, da nagradimo najsvetlejše iskre, ideje, ki bodo spremenile svet. Če kdo pomisli, da ne svetijo dovolj svetlo – počakajmo malo, tudi voda je mehka, a obrusi najtrši kamen,« je v podporo takšnim idejam in trajnostni inovativnosti ob podelitvi nagrad inženirska iskra povzel Miha Bobič, predsednik iniciative Inženirke in inženirji bomo!

Trajnostni poslovni modeli za zeleno prihodnost

Iskanje trajnostnih rešitev je podobno tudi v velikih multinacionalkah, kjer pogosto te postavijo tudi za svoj nov poslovni model. Tudi v Danfossu, ki je z več kot 27.000 zaposlenimi vodilni tehnološki partner za energetsko učinkovitost in trajnostne rešitve na svetu. V letu 2020 so svoja večja segmenta Danfoss Cooling in Danfoss Heating združili v novi segment Danfoss Climate Solutions, ki bo pokrival vse ključne aplikacije na področju ogrevanja in hlajenja.

»Odpirajo se pomembne priložnosti tako na področju tehnologije kot tudi pri običajnih ključnih aplikacijah, na primer toplotnih črpalkah, podatkovnih centrih, v supermarketih in pri rešitvah v prodaji živil na drobno. Danes 40 odstotkov energije v mestih porabimo za hlajenje in ogrevanje. Medtem ko urbanizacija narašča in je zelena tranzicija po vsem svetu v središču pozornosti, ima segment Danfoss Climate Solutions velik potencial, da omogoči ogljično nevtralno prihodnost in ponudi integrirane energetsko učinkovite rešitve, ki jih potrebujemo, če želimo doseči cilje, določene v pariškem sporazumu in v zelenem sporazumu EU,« pravijo v družbi, ki ima dve proizvodni lokaciji tudi v Ljubljani in Kamniku.

Ključna ugotovitev v globalnem poročilu The Economist Intelligence Unit, ki ga je naročil Svetovni sklad za naravo (WWF), kaže kar 71 odstotkov večji obseg spletnega iskanja trajnostnih dobrin in izdelkov v zadnjih petih letih. McKinseyjeva aprilska raziskava je potrdilo smer, saj v naslednjih petih letih dva od petih vprašanih pričakujeta, da bodo njihova podjetja ustvarjala vrednost na področju trajnosti.