108. dirka po Franciji je tik pred zaključkom. Predzadnji dan so kolesarji opravili s 30,8 kilometra dolgo vožnjo na čas. Pravega tekmovalnega naboja v borbi za skupno zmago ni bilo, saj je bilo že pred začetkom kronometra bolj ali manj jasno, da je Tadej Pogačar (UAE Emirates) novi (stari) junak Toura. Ostala je le borba za prestižno etapno zmago.

Čeprav je nosilec rumene majice pred nastopom zatrdil, da bo šel na progi na vso moč, temu na koncu ni bilo tako. Zavedujoč velike prednosti v skupnem seštevku, je kronometer odpeljal v visokem tempu, ne pa na vso moč. Dovolj je bilo, da je na etapi zasedel osmo mesto, za zmagovalcem pa je zaostal 57 sekund.

Za etapno zmago so se tako udarili specialsti za vožnjo na čas, ki so želeli preveriti svojo formo pred olimpijskimi igrami v Tokiu. Prepričljivo najboljši je bil Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Pretežno ravninski kilometer je odpeljal s povprečno hitrostjo 51,5 km/h, za celotno traso pa je rabil 35 minut in 53 sekund. Izjemni Belgijec je prišel do druge etapne zmage na letošnjem Touru. Najbolj se mu je približal danski državni prvak v vožnji na čas Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), ki je zaostal 21 sekund. Tretje mesto je zasedel Asgreenov rojak Jonas Vingegaard, ki je za zmagovalcem zaostal 32 sekund.

Na kronometru se je edini zanimiv boj obetal v borbi za drugo mesto. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) je za Jonasom Vingegaardom (Jumvo-Visma) zaostajal zgolj 6 sekund. A tudi v tem boju je bilo kmalo jasno, da Ekvadorec Danca ne more ogroziti. Vingegaard je s tretjim mestom na etapi opravičil sloves boljšega kronometrista in zanesljivo ubranil drugo mesto.

Pogačar: »Ne morem primerjati obeh zmag. Povsem drugače je bilo.«

»Šel sem na vso moč, ampak bilo je povsem drugače kot v peti etapi, ko je bilo v nogah več adrenalina. Danes sem dal vse od sebe, dobro sem bil pripravljen, a ni bilo prave moči v nogah. Vseeno je bila to zelo dobra predstava in zadovoljen sem z doseženim, je osmo mesto v kronometru ocenil Pogačar.

Obeh zmag na Touru ni mogel primerjati. Lanska je bila po ogorčenem dvoboju z rojakom Primožem Rogličem odločena prav predzadnji dan, po kronometru, tokrat pa je moral v zadnjih etapah le zadržati veliko prednost. »Ne morem primerjati obeh zmag. Povsem drugače je bilo. Kot sem že dejal, je bilo lani to nekaj nepredstavljivega, tokrat je bilo pač drugače,« je še dodal slovenski zvezdnik.

Za konec je odgovoril le še na vprašanje, kako gleda na pisanje zgodovine na največji dirki. »Ne vem ... O tem bom razmišljal v prihodnosti. Zdaj sem zgolj zadovoljen z doseženim. Uživali bomo in se poveselili.«