Organizatorji dirke po Franciji že nekaj časa uradno ne izpostavljajo kraljevske etape. Vedno pa se potrudijo, da je na 14. julij etapa zelo zanimiva in ena izmed odločilnih. Gre namreč za francoski nacionalni praznik. Dan Bastilje. Dan, ki je bil leta 1789 povod za začetek francoske revolucije. Posledica? Ob cesti trase dirke po Franciji se zbere še več ljudi kot sicer.

Tako je bilo tudi danes. Izjemno vzdušje ob cesti in trasa, na kateri so svoje moči lahko pokazali zgolj najboljši kolesarji letošnje dirke. »Po mojem mnenju gre za najtežji dan na letošnjem Touru. Vem, kaj nas čaka, zadnji klanec je res težak. Če bodo noge dobre, se bom boril tudi za etapno zmago,« je pred dirko dejal nosilec rumene majice Tadej Pogačar (UAE Emirates). Kolesarje je čakalo 178,4 kilometra, trije zahtevni vzponi (najprej dva prve kategorije in nato en ekstra), 4178 višinskih metrov. Vse najzahtevnejše pa se je odvilo v zadnjih 50 kilometrih etape.

Zaradi državnega praznika so bili pričakovano dodatno bojevito razpoloženi francoski kolesarji. V ubežni skupini šestih kolesarjev so bili kar štirje domačini. A v begu so bili bolj kot ne le za okras. Glavnina je imela ves čas veliko želje, da se udari tudi za etapno zmago, saj to predstavlja dodaten prestiž. Zadnjega ubežnika so ujeli 8,5 kilometra pred ciljem, nato pa se je začel šov Tadeja Pogačarja.

Peti napad je bil uspešen

Potem ko sta prva dva vzpona dneva na Col de Peyresourda in Col de Val Louron-Azet potekala mirno, je bilo jasno, da izzivalci najboljšega kolesarja na letošnjem Touru nimajo namena napasti. Ostalo je le še vprašanje prestiža etapne zmage.

Ekipa iz Emiratov je tokrat opravila izjemno delo in je dobrih osem kilometrov do cilja na sloviti prelaz Portet (ekstra kategorija, 18 km, 8,7-odstotni povprečni naklon) ujela zadnjega ubežnika in osamila kapetane. »Bili smo '50-50', ali branimo rumeno majico ali gremo na etapno zmago. Vsi smo se počutili dobro in ekipa je opravila izjemno delo,« je sotekmovalce pohvalil Pogačar, ki pa je delo moral dokončati sam.

Takoj, ko je na cesti ostal brez pomočnikov, je poskusil z napadom. Sledila sta mu lahko le še Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) in Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki pa sta bila izjemno trd oreh. 22-letnik je v zadnjih petih kilometrih še trikrat poskusil z napadom, a se tekmecev ni moral otresti, čeprav je Ekvadorec kazal nekaj težav, je bila to zgolj taktika. »Vingegaard mi je dejal, da Carapaz taktizira,« je priznal Pogačar, da sta imela oba z Dancem slabo mnenje o članu britanske ekipe, ki nikakor ni hotel pomagati z narekovanjem tempa. Imela sta prav, saj je ravno Carapaz edini sprožil protiudar na Slovenca, ki pa mu je, sicer s težavo, zmogel slediti.

V zadnji kilometer je najmočnejša trojica letošnjega Toura prišla skupaj. Odločal je ciljni sprint v klanec, kjer pa je še petič napadel Pogačar. Tokrat uspešno. »Fantastičen dan. Zmagati v rumeni majici je res nekaj posebnega,« je zaključil Slovenec, ki je še povečal prednost v skupnem seštevku. Pogačar je z uspehom na prelazu Portet prišel že do svoje 27. profesionalne zmage v karieri, osmič je slavil na etapi grand toura, prvič pa mu je uspelo slaviti v majici vodilnega na dirki.

Še dve pasti

Po odmevni etapni zmagi je ubranitev lanske zmage za Tadeja Pogačarja vse bližje. Prednost petih minut in 39 sekund mu zagotavlja mirno nadaljevanje dirke, na poti do Pariza pa ga čakata še dve pasti, če se ne zgodi kaj neprimernega. Da bi kolesarji obračunali neposredno s slovenskim asom, imajo priložnost le še jutri, ko je na sporedu nova zahtevna etapa v Pirenejih. Premagati bodo morali kar dva vzpona ekstra kategorije. Najprej je na sporedu sloviti Tourmalet, na cilju pa jih čaka še Luz Ardiden. Poudariti pa je treba, da je etapa dolga zgolj 129,7 kilometra, zato do velikanskih razlik ne bi smelo priti.

Po vzoru lanskega leta se nepričakovano lahko pripeti še predzadnji dan Toura, ko je na sporedu kar 30,8 kilometra dolga vožnja na čas. A tudi v kronometru ima, vsaj na papirju, Pogačar prednost pred tekmeci. To je dokazal tudi na peti etapi letošnjega Toura, ko je dosegel prvo zmago na letošnji pentlji, a takrat je nastopal še v beli majici najboljšega mladega kolesarja. Če povzamemo na kratko, Tadej Pogačar in celotna ekipa UAE Emirate počasi že lahko začneta ohlajati penino za veliko slavje.