V razsodbi, objavljeni na spletu, je francoski varuh konkurence Googlu naložil tudi, da mora medijskim založnikom predstaviti "ponudbo plačila za trenutno uporabo njihove avtorsko zaščitene vsebine" ali tvega plačilo dodatne odškodnine do 900.000 evrov na dan.

To je "največja globa doslej", ki jo je varuh konkurence naložil podjetju zaradi neizpolnitve enega od svojih sklepov, je novinarjem povedala vodja agencije Isabelle De Silva.

Googlov predstavnik za stike z javnostmi je za AFP dejal, da so "zelo razočarani" nad to odločitvijo.

"V celotnem pogajalskem obdobju smo ravnali v dobri veri. Ta globa ne odraža vloženih naporov niti realnosti uporabe novic na naši platformi," so vztrajali v družbi.

Francija je oktobra 2019 postala prva članica EU, ki je ratificirala evropsko direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Ta naj bi založnikom medijskih publikacij zagotovila, da prejmejo plačilo, ko se njihovo delo prikazuje na spletnih straneh, v iskalnikih in na družbenih omrežjih.

Potem ko se je Google več mesecev izogibal spoštovanju nove evropske zakonodaje, mu je francoska agencija aprila lani naložila, da mora nemudoma začeti pogajanja z mediji o višini nadomestila.

Toda septembra lani so založniki novic, vključno z agencijo AFP, vložili pritožbo pri regulatorjih, da se Google izogiba premikom naprej glede plačevanja za prikaz vsebine v spletnih iskanjih.

Google vztraja, da mediji prihodke ustvarjajo z obiski bralcev na njihovih spletnih straneh, zato za prikazovanje novic ni pripravljen plačevati. Med drugim je opozoril, da bi lahko prikazovanje novic, za katere bi mu avtorji želeli zaračunati, blokiral.