Deset let po svoji prvi wimbledonski zmagi in dvajset po uspehu kariere trenerja Gorana Ivaniševića je Novak Đoković v Londonu dosegel že šesto zmago. Skupno dvajseto na turnirjih največje četverice ter se na 1. mestu večne lestvice izenačil z največjima tekmecema Švicarjem Rogerjem Federerjem in Špancem Rafaelom Nadalom. Sijajni Novak Đoković je hkrati dobil 21. zaporedni letošnji dvoboj na turnirjih za grand slam ter ostaja v igri za koledarski uspeh na vseh štirih turnirjih. Preden bo izjemni Srb konec avgusta v New Yorku naskakoval zgodovinski podvig, bo odpotoval še v Tokio, kjer si bo skušal priboriti prvi olimpijski naslov, ki ga neuspešno naskakuje vse od leta 2008 v Pekingu.

Đoković: »Težak finale«

Novak Đoković se je letos v Wimbledonu pokazal v najlepši luči. Še nikoli ni bil videti tako nepremagljiv. Njegove navijače je sicer zaskrbelo, ko je Berrettini dobil 1. niz, potem ko je Đoković zapravil vodstvo s 5:2. V naslednjih treh nizih je Srb dal v višjo prestavo ter preprečil, da bi prvič wimbledonski turnir osvojil Italijan. Berrettini je na osrednjem igrišču v finalu izgubil sploh prvi turnir na travi, potem ko je v Londonu z zmago v Queensu in uvrstitvijo v finale OP Velike Britanije nanizal kar enajst zmag. S prvo uvrstitvijo v veliki finale (Đoković jih je zbral že 30) je dokazal, da je ta čas na travi preprosto drugi najboljši.

»Finalni dvoboj je bil težak. To sem tudi pričakoval, saj ima Matteo za sabo izvrstno sezono. Predstavljam si, kako zelo si je želel zmage, ampak taktično sem bil odlično pripravljen. Užitek je igrati najboljši tenis na najmočnejših turnirjih, ki so pri 34 letih moja prioriteta,« je po dvoboju na nabito polnem osrednjem igrišču dejal Novak Đoković in odgovoril: »Kako se bo razpletlo v New Yorku, težko napovem. Lahko pa obljubim, da bom dal vse od sebe, da osvojim turnir.«

Ženska junakinja Asleigh Barty

V ženski konkurenci večjih presenečenj ni bilo. Med najboljšo četverico so se uvrstile najboljše igralke na travi (Avstralka Asleigh Barty, Nemka Angelique Kerber, Čehinja Karolina Pliškova in Belorusinja Arina Sabalenka), ki so obračunale med seboj v kvalitetnih in atraktivnih dvobojih. Najboljša je bila prva igralka sveta Asleigh Barty, ki je v sklepnem posamičnem dvoboju v soboto strla odpor Karoline Pliškove v treh nizih. Avstralka je dvoboj začela s 14 zaporednimi točkami. Bojazljiv start Karoline Pliškove je bil presenetljiv, saj se je Čehinja pred petimi leti že uvrstila v finale enega štirih največjih turnirjev, ko je na OP ZDA v New Yorku priznala premoč Angelique Kerber. Za Karolino Pliškovo je bil po zmagi v podaljšani igri drugega niza usoden tudi začetek tretjega, ko je hitro zaostala z 0:3, priključka pa proti razpoloženi in odločni tekmici ni več ujela.

»Ko sem morala na Rolandu Garrosu v Parizu zaradi poškodbe kolka predati dvoboj drugega kroga, sem bila zelo nesrečna. Prvič zato, ker sem imela za sabo zelo dobro peščeno sezono, ki sem jo želela nadgraditi v Parizu, drugič pa zato, ker se je bližal Wimbledon in sploh nisem vedela, ali bom na njem lahko nastopila. Zgodil se je čudež, da sem turnir odigrala brez bolečin, kar je bil pogoj, da sem bila lahko enakovredna najboljšim igralkam na svetu,« je težko izkušnjo bližnje preteklosti pojasnila Asleigh Barty. »Svojo zmago posvečam vsem mladim teniškim igralkam in igralcem. Naj verjamejo vase, da lahko nekoč osvojijo turnir za grand slam. Ta v Londonu ima poseben čar, saj se ne morem znebiti občutka, da se je tu v tenisu pravzaprav vse skupaj začelo,« sporoča prva igralka sveta ter dodaja: »Upam, da bom na olimpijskih igrah v Tokiu uspešno zastopala svojo državo. Ne dvomim o svoji fizični pripravljenosti. Upam, da bo telo zdržalo in mi omogočilo boje z najboljšimi.«

Trenutek veselja so v Wimbledonu doživeli tudi Hrvati. Nikola Mektić in Mate Pavić sta postala prva Hrvata z zmago med dvojicami. »Hrvaška nikoli ne bo pozabila posamične zmage Gorana Ivaniševića. Od nje je minilo že 20 let, midva pa sva ob njej odraščala. Občutki so neverjetni,« sta povedala zmagovalca, ki sta v tej sezoni med dvojicami osvojila že neverjetnih sedem lovorik. Slovenski tenis sta z uvrstitvijo v tretji krog med posamezniki uspešno zastopala Kaja Juvan in Aljaž Bedene, v mešanih dvojicah pa se je z uvrstitvijo v četrtfinale izkazala Andreja Klepač.