Argentina je na novo lovoriko južnoameriškega prvaka čakala dolgih 28 let, njen prvi zvezdnik in kapetan Lionel Messi pa vse življenje. Vse skupaj je bilo v nedeljo zjutraj po srednjeevropskem času hitro pozabljeno. Argentina je na kultni Maracani v Riu de Janeiru, ki je tik pred zdajci omogočila največjim srečnežem desetodstotno zasedenost zmogljivosti (dobrih 7000 gledalcem), z 1:0 premagala Brazilijo ter se veselila največje lovorike, odkar njene uspehe kroji 34-letni Leo Messi.

To je za Messija

Edini gol je v 22. minuti dosegel Angel Di Maria, ki je izkoristil slabo posredovanje brazilske obrambe ter se znašel sam pred vratarjem Edersonom. Izkušeni Argentinec je žogo v mrežo potisnil z lobom. Argentina je zadetek dosegla v trenutku, ko je imela Brazilija stvari dokaj pod nadzorom. Do konca tekme so gostitelji več napadali, bili konkretnejši ter imeli več priložnosti. A zadetka niso dosegli ter velikim tekmecem dopustili, da so najlepše trenutke doživljali pred njihovim pragom. Veliki poraženec je bil Neymar, ki zaradi neigranja ni branil lovorike izpred dveh let. Eden največjih nogometnih zvezdnikov si je v Barceloni delil garderobo z Messijem med letoma 2013 in 2017, dvoboj desetic pa je danes prepustil velikemu argentinskemu tekmecu. Spomnimo, da je Neymar v preteklosti na Maracani vendarle že osvojil lovoriko, ko je bila v finalu olimpijskega turnirja leta 2016 Brazilija po streljanju enajstmetrovk boljša od Nemčije.

»To je za Messija. On je človek, ki si to lovoriko najbolj zasluži,« je zmagoslavni trenutek slikovito opisal Emiliano Martinez, argentinski vratar, ki ima poleg kapetana največ zaslug za uspeh svoje reprezentance. Martinez je namreč blestel v polfinalu, kjer je Argentina premagala Kolumbijo po streljanju enajstmetrovk, odličen pa je bil tudi v finalu, saj je ob veliki pomoči celotne reprezentance ohranil mrežo nedotaknjeno. »Z zmago na Copi Americi so se mi uresničile sanje. Zdaj bom po cesti lahko hodil večno nasmejan,« je bil čustven Emiliano Martinez. »Veselje je neizmerno,« je priznal Lionel Messi. »O uspehu sem sanjal več let. Vanj sem verjel, saj imamo odlično reprezentanco, v kateri smo vsi pripravljeni narediti vse za skupno dobro. Pripravljeni smo drug drugega potiskati naprej in ne komplicirati,« je Messi opisal zmagovito kemijo v reprezentanci. Zanimivo je, da sta bila za najkoristnejša igralca prvenstva imenovana dva nogometaša, saj sta Neymar in Messi prejela enako število glasov.

Tretje mesto Kolumbiji

Zanimiva je bila tudi tekma za tretje mesto. Bolje so jo začeli nogometaši Peruja, ki so po bliskovitem protinapadu in zadetku Victorja Yotuna povedli ob koncu prvega polčasa. Kako odločno se je na pot podala Kolumbija, je dokazal Juan Cuadrado, ki je izenačil v 49. minuti. Nogometaš Juventusa je pri izvajanju prostega strela izkoristil luknjo v živem zidu. Napadalec Peruja Gianluca Lapadula je v 57. minuti zadel okvir gola, v 66. minuti pa je napadalec Porta Luis Diaz poskrbel za preobrat ter vodstvo Kolumbije. Peru, podprvak z zadnjega južnoameriškega prvenstva, je po zaslugi Gianluce Lapadule, ki je bil najvišji po podaji iz kota, v 82. minuti izenačil. Žebljico na glavico uspeha Kolumbije je v četrti minuti sodnikovega podaljška zadel igralec tekme Luis Diaz, ki je odločil zmagovalca z izjemnim zadetkom s 25 metrov.