Sonce in vročina sta kolesarje pričakala v Pirenejih. Vreme, ki ni pogodu Tadeju Pogačarju (UAE Emirates), a izjemni Slovence še naprej ne kaže slabosti. Glavnina na današnji etapi ni sprožila niti enega napada na 21-letnik, ki je tako brez težav zadržal rumeno majico vodilnega.

Veliko več zanimanja je bilo za etapno zmago. Od samega začetka so se odvijali hudi boji za prehod v beg. Kot je napovedal, je bil zelo dejaven tudi Matej Mohorič (Bahrain-Victorius), ki pa na koncu z begom ni uspel. Ubežniki so se uspeli odcepiti šele po dobrih 80 kilometrih 183,7 kilometrov dolge etape. Dobrih 50 kilometrov so nato ubežniki kolesarili skupaj, a tempo ni bilj dovolj močan za Baukeja Mollemo (Trek Segafredo), ki se je odločil za solo napad in bil je uspešen.

Nizozemec je v solo vožnji brez težav preživel tudi peti kategoriziran vzpon dneva in zaključni 20-kilometrski spust. Imel je več kot minuto prednosti pred zasledovalci, zato se je svoje zmage lahko začel veseliti precej pred ciljno črto.

Odlično je ležerno kolesarjenje glavnine, ki je v cilj prišla z zaostankom več kot 6 minut, izkoristil Guillaume Martin (Cofidis), ki je na cilj prišel z zaostankom 1:28, s tem pa se je v skupnem seštevku prebil celo do drugega mesta.

»Danes je bil dober dan za nas. Cela ekipa se je dobro počutila in uživala v vsakem trenutku. Guillaume Martin se je približal, ampak še vseeno imamo dovolj prednosti pred jutrišnjo etapo v Andori, kjer bo kar težko,« je v slovenščini organizatorjem Toura dejal kolesar s Klanca pri Komendi.

Kot je dejal, se z lovom na Martina v ekipi niso obremenjevali. »Seveda mu nismo smeli dati preveč časa, saj je dober kolesar. Prednost štirih minut in štirih sekund je še vedno lep zalogaj. Zdaj ga morajo prehiteti tudi kolesarji drugih ekip, ki bodo morale zato nadzirati glavnino. S tem smo pridobili tudi mi, kar je lahko dobrodošlo v naslednjih dneh,« je taktiko UAE Team Emirates ocenil Pogačar.

»Ta zmaga je res lepa. Neverjetno je dobiti etapo na Touru po toliko letih. Res sem zadovoljen po težkem dnevu. Okoli 80, 90 km je trajalo, da se smo se ubežniki zares odlepili. Bila je to močna skupina, a nismo tako dobro delali, saj nekateri niso želeli pomagati. Zato sem si rekel, da moram napasti od daleč. Bilo je težko, a uspelo mi je,« je po etapi dejal izkušeni Nizozemec Bauke Mollema.