Z Googlovim zapiranjem pipice neomejenega brezplačnega prostora za shranjevanje (skrčenih) fotografij v Googlovem oblaku so se mnogi uporabniki odločili za plačljivo nadgradnjo prostora za shranjevanje. Google uporabnike v to mami tudi z obljubo, da je zakupljen prostor mogoče deliti z drugimi družinskimi člani. To drži, a številni uporabniki tudi po zakupu ugotovijo, da se družinskim članom prostor za shranjevanje ni povečal. Deljenje prostora v Googlovem oblaku je namreč treba ročno vključiti, postopek pa ni povsem enostaven.

Google one je plačljiva različica Googlovega oblaka. Najcenejša različica ponuja 100 GB prostora v oblaku za ceno 1,99 evra na mesec oziroma 19,99 evra na leto. Najcenejši paket obsega 2 TB prostora, a stane že 9,99 evra na mesec in 99,99 evra na leto. Za vzpostavitev deljenja zakupljenega prostora z družinskimi člani morate sprva obiskati spletno stran https://families.google.com/families in klikniti na gumb »ustvarite družinsko skupino«.

Vklop zakopali v menije

V skupino lahko vključite do pet družinskih članov, ki imajo google račun. Povabljeni člani bodo prejeli elektronsko pošto za prijavo, ko bodo povabilo sprejeli, pa bo sporočilo o sprejetju povabila priromalo tudi v poštni nabiralnik skrbnika skupine – uporabnika, ki plačuje naročnino.

Čeprav bi sklepali, da bi bilo to medsebojno strinjanje o sodelovanju v družinski skupini dovolj za deljenje zakupljenega prostora za shranjevanje, ima Google drugačne predstave. Skrbnik skupine mora namreč v svojem google one računu obiskati še nastavitve računa in tam razširiti meni »urejaj družinske nastavitve«. Ko se meni razširi, mora nato skrbnik klikniti še na drsni gumb ob napisu »deli google one z družino«.

Šele ko skrbnik opravi vse te korake, imajo tudi preostali družinski člani dostop do zakupljenega prostora za shranjevanje v oblaku. V praksi bo deljenje prostora začelo veljati, ko bodo povsem zapolnili svojih 15 GB brezplačnega prostora v Googlovem oblaku. Od tedaj naprej se bodo vsi shranjeni podatki, ki bodo presegali brezplačnih 15 GB, šteli v skupno družinsko kvoto. Koliko prostora zasedajo datoteke posameznega družinskega člana, je razvidno v meniju »hramba« v nastavitvah storitve google one. Čeprav si družinski člani delijo skupni prostor v oblaku, pa posamezni družinski člani vseeno nimajo vpogleda v datoteke drugih družinskih članov. Izjema so primeri, ko neki družinski član izrecno želi, da drugi družinski član vidi njihove datoteke.