Presenečenja ni bilo, v finalu teniškega turnirja v Wimbledonu bosta v nedeljo igrala prvi igralec sveta Novak Đoković in Matteo Berrettini. Denis Šapovalov proti Srbu v 1. nizu ni izkoristil servisa za zmago. Kanadčan se je v nadaljevanju sicer boril, a ni bil niti blizu senzaciji, da bi kot prvi igralec na turnirjih največje četverice vzel skalp Beograjčanu, ki je dobil že 20. zaporedni letošnji dvoboj na največjih turnirjih.

Prvi finalist je postal Berrettini, ki je v dobrih dveh urah in pol strl odpor Huberta Hurkacza. Poljak je bil v prvih dveh nizih povsem nemočen. Ko je kazalo, da bo Italijan mirno pripeljal dvoboj do konca, se je Hurkacz tudi po zaslugi publike, ki si je želela bolj izenačenega dvoboja, priboril zmago v podaljšani igri 3. niza. »Ko sem izgubil tretji niz, sem si rekel, da sem boljši igralec. Od sebe sem zahteval, da to dokažem na igrišču ter naredim vse za zmago,« je zmagoviti recept opisal Matteo Berrettini.

»Današnji dan je gotovo najsrečnejši v mojem življenju. Uspeh kariere sem dosegel pred polnimi tribunami osrednjega igrišča, med gledalci pa je bila tudi moja družina. Dobro se spominjam veličine osrednjega igrišča, ko sem na njem prvič igral predlani proti Rogerju Federerju. Tedanje izkušnje so mi nedvomno pomagale, da sem sedaj tam, kjer sem. Moram verjeti v uspeh, zato bom vsak trenutek razmišljal o finalni zmagi,« pravi 25-letni Italijan.

Čeprav je osemkratni zmagovalec Wimbledona Roger Federer po operacijah kolena navdušil s svojo vrnitvijo na teniška igrišča, povsem konkurenčen za vrh vendarle ni bil. Spomnimo, da je na Rolandu Garrosu zaradi utrujenosti vnaprej predal dvoboj osmine finala proti Matteu Berrettiniju, na Wimbledonu pa je izgubil v četrtfinalu proti Hubertu Hurkaczu. Britance je po porazu Švicarja, ki bo naslednji mesec dopolnil 40 let, zanimalo, ali ga bodo lahko še kdaj občudovali v njegovi dnevni sobi, kot večkrat imenujejo osrednje igrišče.

»Dajanje takšnih obljub je še preuranjeno. Najprej se moramo usesti z ekipo ter ugotoviti, kaj moram narediti v naslednjem letu, da bom bolj konkurenčen. Po dolgi in naporni rehabilitaciji sem potreboval gol. Počutim pa se približno tako, kot da sem se znašel v priložnosti, a je nisem izkoristil. Želim si biti boljši. Ne vem pa niti, ali bom sploh še kdaj na tej ravni,« odgovarja Roger Federer.

Jutri bo ob 15. uri prvi vrhunec Wimbledona, ko se bosta v velikem ženskem finalu pomerili Asleigh Barty in Karolina Pliškova. Čehinja bo po OP ZDA leta 2016 igrala v svojem drugem velikem finalu turnirja za grand slam, prva igralka sveta Asleigh Barty pa bo po Rolandu Garrosu 2019 naskakovala drugo zmago na turnirjih največje četverice.