Letalom bo ob odhodu v Beograd srečno pot zaželela nečakinja Edvarda Rusjana Grazia Rusjan.

Deset letal bo po vzletu na Rojcah v formaciji poletelo nad obema Goricama in nad Vipavsko dolino ter nadaljevalo pot do Beograda. Osrednja slovesnost bo v soboto v Beogradu, na platoju trdnjave Kalemegdan. Pred slovesnostjo bo delegacijo Mestne občine Nova Gorica, predstavnika Občine Gorica in pilotov sprejel veleposlanik Slovenije v Srbiji Damjan Bergant.

135. obletnica rojstva Edvarda Rusjana

Sobotna slovesnost bo potekala v spomin na 135. obletnico rojstva Edvarda Rusjana, ki je bil rojen 6. julija 1886 v Trstu, materi Furlanki in očetu Slovencu. Skupaj jo organizirajo slovensko veleposlaništvo v Beogradu, Združenje ljubiteljev letalstva Edvard Rusjan Brežice in Mestna občina Nova Gorica. Med slovesnostjo bodo kraj dogodka simbolno preletela civilna letala.

»Ko smo v Aeroklubu Gorica razmišljali, kako bi še drugače obeležili obletnico rojstva našega junaka in pionirja letalstva Edvarda Rusjana, smo si zamislili aerorally. To je dogodek, ki je zelo priljubljen med letalci. Povezuje običajno dve lokaciji. Mi smo si zbrali mesto, kjer je prvič poletel, to je Gorica, in mesto, kjer je tragično preminil, to je Beograd. Poleg dveh letal Aerokluba Gorica se nam bodo pridružila še druga letala, zasebna, klubska iz vseh delov Slovenije,« je povedal eden od pobudnikov dogodka in strasten letalec Tomi Ilijaš.

V novogoriškem aeroklubu klubu si želijo, da bi Aerorally Edvarda Rusjana v prihodnosti postal tradicionalen letalski dogodek mednarodnega pomena. Vrhunec pa naj bi Aerorally Edvarda Rusjana doživel leta 2025, ko bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico nosila naslov Evropske prestolnice kulture.

»S to manifestacijo se spominjamo bratov Rusjan, ki sta simbol ustvarjalnosti ljudi iz naših krajev. Družina Rusjan je tudi odraz večjezične narave tega območja. Simbolno je družina Rusjan junak obeh Goric. To nas povezuje. To so ljudje, ki so pokazali, kako smo lahko avantgardni,« je pred današnjo slovesnostjo povedal novogoriški župan Klemen Miklavič.

Prvo letalo iz bambusovih palic in lepenke

Edvard Rusjan se je nad letalstvom navdušil leta 1905, nekaj let potem, ko se je z družino preselil v Gorico. Prvo letalo iz bambusovih palic in lepenke je izdelal leta 1908 skupaj s starejšim bratom Jožetom. 25. novembra 1909 je pri 23 letih na Rojcah prvič poletel, kar se mu je posrečilo šest let po podobnem poskusu bratov Wright iz ZDA. Med pionirji svetovnih letalskih konstruktorjev in letalcev iz obdobja 1903 do 1914 je le 31 imen, Rusjan pa je po kronološkem vrstnem redu uspešnih poskusov uvrščen na 12. mesto, pred znamenitim Nizozemcem Anthonyjem Fokkerjem.

Na letalskem mitingu v Beogradu 9. januarja 1911 je Edvard Rusjan poletel kljub zelo slabim vremenskim razmeram, saj ni želel razočarati publike. Močan veter je zlomil krilo letala, ki je strmoglavilo pod znamenito Kalamegdansko trdnjavo. Rusjan je umrl na poti v bolnišnico. Za pogreb v Beogradu so poskrbele lokalne oblasti, beograjski trgovci so zbrali denar za nagrobni spomenik. V pogrebni povorki, ki je bila dolga sedem kilometrov, je njegovo krsto na pokopališče pospremilo 14.000 ljudi.