Na Ravnah so pred dnevi zaznamovali sedmo obletnico odprtja Koroškega medgeneracijskega centra (KMC). »A še zdaleč ne gre le za prostor, namenjen druženju, ampak je to postal tudi učni oziroma izobraževalni center, v katerem se rojevajo različne ideje,« pove Marjana Kamnik, strokovna vodja KMC.

Stometrski jabolčni zavitek

Ena od idej prostovoljcev, ki so že pred štirimi leti spekli sto metrov dolg jabolčni zavitek, je bila, da letos spečejo najdaljšo potico, s katero bi se vpisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Ta podvig jim je tudi uspel, saj so dosedanji rekord presegli za 20 metrov in 2 centimetra. Certificirani geodet Andrej Merkač je namreč izmeril, da orehova potica oziroma več kot 700 potic, ki so jih zložili drugo za drugo, v dolžino meri natanko 370,02 metra. Tako zdaj na Ravnah čakajo le še na to, da rekord potrdijo tudi v Londonu.

Pekli so na sedmih lokacijah

A o uspehu ne dvomijo, saj so se držali vseh navodil in pravil, ki so jih prejeli. »Osemdeset prostovoljcev se je vključilo v priprave in peko potic, kar 400 pa jih je sodelovalo v celotnem projektu. Potice smo pekli na sedmih lokacijah,« je dejala Kamnikova.

Sedmo obletnico delovanja KMC pa so združili z odkritjem temeljnega kamna za gradnjo novega centra starejših. V ta namen so na Ravne povabili ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja, ki je z županom dr. Tomažem Roženom in direktorjem zavoda Koroški dom starostnikov Srečkom Mlačnikom simbolično odkril temeljni kamen na pročelju propadajočega gradu, katerega prenova bo vključena v projekt sodobnega centra starejših, imenovanega KO-RA.

Prve namestitve že prihodnje leto

Projekt sodobnega centra starejših KO-RA je načrtovan v treh fazah, v kar je vključena tudi obnova gradu Javornik. »Zemljišče je že zagotovila občina Ravne, ki je poskrbela tudi za projektno dokumentacijo in pridobila gradbeno dovoljenje, investitor in upravljalec centra pa bo največji Koroški dom starostnikov s sedežem v Črnečah in enoto v Slovenj Gradcu, ki bo poskušal denar pridobiti tudi na različnih razpisih,« pravi Janja Širnik iz urada župana občine Ravne.

V prvi fazi bodo v gradu Javornik uredili dnevni center in priskrbeli nekaj začasnih namestitev, kar bo z 1,5 milijona evrov, nekaj tudi iz evropskih skladov, financiralo ministrstvo za delo. V prenovljenem gradu bo dobila prostor uprava, urejeni bodo dnevni center za starejše in pomožni prostori. V prizidku bodo uredili prostor za začasne namestitve s celotno oskrbo za krajši čas in skupni prostor za dnevno druženje. V drugi fazi bodo zgradili še prostor za 80 institucionalnih namestitev, v okviru katerih je predvidenih še 25 postelj za starostnike iz Koroškega doma starostnikov v Črnečah, ki prav tako potrebuje prenovo.

»Prav tako bodo v drugi fazi v pritličju zgradili večji večnamenski prostor z jedilnico in centralno kuhinjo ter druge pripadajoče prostore, za kar je predvidenih okoli 5,8 milijona evrov,« pravi Širnikova. Tako prva kot druga faza gradnje naj bi bili končani prihodnje leto,« razloži Širnikova. Skupaj bo uporabnikom v centru starejših KO-RA na voljo 96 postelj, skupna vrednost investicije pa je ocenjena na okoli devet milijonov evrov.