Slovenski ljubitelji motokrosa so vajeni, da jih Tim Gajser na tekmah svetovnega prvenstva razvaja s serijskimi uvrstitvami na stopničke. Toda na progi Maggiora Park v Italiji ni imel svojega dne. Še več, na koncu je zasedel zanj zelo skromno sedmo mesto, zmago pa je slavil Nizozemec Jeffrey Herlings.

Po kvalifikacijah ni kazalo na tako slabo uvrstitev, saj je 24-letni Ptujčan zaostal samo za Herlingsom. Na startno klančino se je postavil ob Nizozemca. Na prvo merilno mesto je pripeljal na sedmem mestu in se nato hitro prebil do petega mesta, na katerem je vozil vse do cilja. Drugo vožnjo je zaznamoval dež. Start se našemu šampionu ni posrečil. Na prvo merjenje časa je pripeljal na 14. mestu. Na blatni in na posameznih delih zelo drseči progi je bilo prehitevanje sila težko in tvegano. Gajserju to ni vzelo poguma. Boril se je po najboljših močeh, celo odvrgel blatna očala ter vozil brez njih. Na koncu se mu je tvegana vožnja brez očal obrestovala, saj je ciljno črto prečkal na 6. mestu. Skupno je na dirki osvojil 7. mesto ter vknjižil 31 točk v skupnem seštevku in zadržal rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku.

»Za mano je naporen dan, ker pa še vedno vodim v prvenstvu, moram gledati na pozitivne strani. V prvi dirki sem dobro startal, a mi ni uspelo narediti večjega preboja naprej. V drugi dirki pa sem se boril z močnim dežjem, ki je otežil dirkanje. Za nameček mi je kamen v prvem krogu priletel v očala, zato sem se moral še bolj potruditi. Z veseljem odhajam v Oss, saj gre za novo progo in bi moralo biti zabavno,« je Tim Gajser tudi v slabem dnevu našel pozitivne stvari.

Slovenci smo imeli v Italiji še drugega predstavnika, Jana Pancarja v razredu MX2. V kvalifikacijah je na stezi, ki jo zelo dobro pozna, saj je na njej aprila na odprtem italijanskem prvenstvu osvojil 6. mesto, dosegel 15. čas. V prvo vožnjo se je pognal odločno. Na prvo merilno točko je pripeljal na 13. mestu in nato vozil zelo konstantno. V dvanajstem krogu pa se mu je primerila napaka in je padel na 17. mesto. Do ciljne črte je pridobil eno mesto in si privozil novih pet točk v skupnem seštevku razreda MX2. Drugo vožnjo je Pancar začel malce slabše, saj je na merilno mesto številka ena pripeljal na 17. mestu. Potem se je zbral in v ostrem boju na progi pokazal, kaj zmore. Iz kroga v krog je potrpežljivo iskal idealno linijo in na koncu v cilj privozil na 13. mestu, skupno pa mu prineslo 14. mesto. Četrta od skupno predvidenih 19 preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva bo 18. julija velika nagrada Nizozemske v Ossu.