Tudi druga preizkušnja na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre v Kaunasu slovenski košarkarski reprezentanci ni povzročala nikakršnih težav. Poljska je bila pričakovano zahtevnejši tekmec od Angole, a kljub temu ni mogla uiti visokem porazu. Slovenija, ki je znova pokazala izjemno napadalno formo in še v drugo dosegla več kot 100 točk, se je tako v polfinale prebila z odlično popotnico, tam pa jo v soboto ob 15.30 čaka Venezuela. Drugi polfinalni par je Litva – Poljska.

Po lahki in visoki zmagi s kar 50 točkami razlike proti Angoli je med slovenskimi navijači hitro završalo. Jasno, od evropskega prvenstva 2017 reprezentanca ni več igrala v najmočnejši postavi, v kvalifikacijah za svetovno in evropsko prvenstvo pa je zato kazala bolj kot ne blede predstave. To pot je drugače, kljub odlični sredini predstavi pa so igralci znali ohraniti mirne glave in po tekmi poudarjali, da je pomembna samo zmaga in da Angola ne glede na vse ni tekmec za vlečenje kakršnih koli zaključkov. Slovenska reprezentanca je imela danes proti Poljski že bučnejšo podporo s tribun Žalgirio Arene, saj je v jutranjih urah proti Kaunasu poletel čarter s 170 navijači, tako da jih je bilo skupno v tem litovskem mestu že okoli 300. Pred tekmo so lahko pozdravili tudi Klemna Prepeliča, ki proti Angolcem zaradi bolečin v vratu ni igral.

Preobrat brez Dončića na parketu

Da Poljska ni Angola, kar so v slovenskem taboru opozarjali, je bilo očitno že na samem začetku tekme. Nasprotnik je odločno krenil v obračun in povzročal nemalo preglavic izbrani vrsti selektorja Aleksandra Sekulića. Če je bil prvi zvezdnik slovenske reprezentance Luka Dončić v sredo še nekoliko zadržan v igri, je tokrat že v uvodu prestavil v višjo prestavo, saj je uvidel, da so razmere drugačne. Težave kapetanu Edu Muriću in soigralcem je povzročal predvsem 215 centimetrov visoki Aleksander Balcerowski, ki se je dobro znašel pod obročem in znal zadeti ali zaposliti proste soigralce, a je hitro prejel drugo osebno napako in moral iz igre.

Zanimivo je, da so Slovenci potek obračuna spreobrnili, ko je na klop odšel Dončić. Poljaki so imeli dobro izdelan načrt, kako ga zaustaviti ali vsaj omejiti, ko pa ga več ni bilo v igri, se zdi, da niso natančno vedeli, kaj storiti. Dončića je na parketu odlično zamenjal Aleksej Nikolić, pod njegovim vodstvom pa je Slovenija z zaostanka dveh točk prešla v prednost za enajst. Ko se je na parket vrnil Dončić, je skupaj s soigralci le še dvignil naskok, do polčasa pa so dosegli le točko manj kot v prvih 20 minutah proti Angoli – 63. Tudi v nadaljevanju so košarkarji v tokrat belih dresih gospodarili na parketu, tako da je lahko Sekulić do konca v igro poslal vseh dvanajst, vsi pa so se tudi vpisali med strelce.

Sekulić znova lahko razporedil minutažo

»Od prve do zadnje minute smo se borili, a imeli na začetku nekaj težav. Res je tudi, da so Poljaki zadeli veliko metov za tri točke, nekaj tudi težkih. Odličen posel so nato naredili igralci s klopi, ki so prelomili tekmo. Na koncu smo prišli do visoke zmage, znova pa lahko razporedili minutažo, tako da smo vsi še vedno sveži. Po dnevu počitka bomo pripravljeni na polfinalni boj,« je povedal Jaka Blažič, selektor Aleksander Sekulić pa je dodal: »Ko tako visoko zmaguješ, se zdi, da vse funkcionira. V resnici pa v obrambi še vedno delamo nekaj napak. A ne glede na to seveda moram biti zadovoljen. Ko gledam, kako se igralci borijo drug za drugega in so nesebični, uživam. Hkrati moje delo postane precej lažje.«

Kvalifikacije za OI v Kaunasu, skupina A: Litva – Venezuela 76:65, Venezuela – J. Koreja 94:80, J. Koreja – Litva 57:96 (16:28, 34:49, 43:76, RA 26; Valančiunas 15), vrstni red: Litva 2-0, Venezuela 1-1, J. Koreja 0-2, skupina B: Poljska – Angola 83:64, Angola – Slovenija 118:68, Slovenija – Poljska 112:77, vrstni red: Slovenija 2-0, Poljska 1-1, Angola 0-2.

Polfinalna para, v soboto ob 15.30: Slovenija – Venezuela, ob 18.30: Litva – Poljska.