S to investicijo naj bi Nissan ustvaril skupno 6200 novih delovnih mest, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nissanov kitajski dobavitelj baterij Envision AESC bo vložil 450 milijonov funtov (okoli 523 milijonov evrov) za izgradnjo tovarne baterij, ki bo delovala na obnovljive vire energije in letno napajala do 100.000 Nissanovih vozil.

Objekt, ki bo zgrajen poleg že obstoječe Nissanove tovarne v Sunderlandu na severovzhodu Anglije, mnogi označujejo za ključ do prehoda Velike Britanije z vozil na fosilna goriva.

Japonski avtomobilski velikan naj bi za projekt namenil do 423 milijonov funtov, medtem ko bo mesto Sunderland pomagalo priskrbeti preostanek denarja.

»Gre za prelomni dan za Nissan, naše partnerje, Veliko Britanijo in celotno avtomobilsko industrijo,« je ob napovedi nove investicije dejal glavni operativni direktor Nissana Ashwani Gupta.

Pri Nissanu, kjer so pred tem opozarjali, da bi lahko brexit brez dogovora ogrozil obstoj tovarne v Sunderlandu, so zapisali, da nova naložba predstavlja 6200 delovnih mest tako v japonski skupini kot njenih britanskih dobaviteljih.

Britanski minister za podjetništvo in industrijo Kwasi Kwarteng je investicijo označil kot velik korak naprej k temu, da Združeno kraljestvo prevzame vodilno mesto v svetovni tekmi električnih vozil.

Nissan je leta 2013 v tovarni v Sunderlandu vzpostavil prvo britansko proizvodnjo električnih avtomobilov Nissan Leaf. V tej tovarni trenutno zaposlujejo okoli 6000 ljudi in proizvedejo 400.000 avtomobilov letno, še navaja AFP.