Pred prvim obračunom Slovenije na kvalifikacijah za olimpijske igre v Kaunasu proti Angoli je slovenska košarkarska reprezentanca veljala za absolutnega favorita, a bržkone ni nihče verjel, da lahko varovanci selektorja Aleksandra Sekulića s tako lahkoto odpihnejo afriškega predstavnika. Kapetan Edo Murić in soigralci so od samega začetka gospodarili na parketu Žalgirio Arene, kjer sta za njih pesti držala tudi nekdanja reprezentanta Goran Dragić in Saša Zagorac, in na koncu prišli do zmage s kar 50 točkami razlike. Že jutri Slovenijo čaka precej težji preizkus, saj bo ob 15.30 nasprotnik Poljska, v igri pa prvo mesto v skupini B.

Dončić spoštuje borbenost Angole

»Moramo se osredotočiti na dobro obrambo, saj bo tako stekel tudi napad,« je pred tekmo z Angolo poudarjal selektor Aleksander Sekulić, igralci pa so njegova navodila izpolnili do potankosti. Začetna peterka Dončić, Blažič, Dragić, Čančar in Tobey je tekmo odprla s 13:0 in po vsega štirih minutah je bilo več kot očitno, da je zmagovalec odločen. Slovenski košarkarji so bili nepopustljivi v obrambi, v napadu pa jih je krasilo izjemno kroženje žoge. Stalno so iskali prostega soigralca, kar jim je uspevalo, zato ne presenečajo odlični procenti metov za dve in za tri točke. Selektor Sekulić je lahko že v prvi četrtini na igrišče poslal enajst košarkarjev, obsedel je le Klemen Prepelič, ki ga mučijo bolečine v vratu.

Prednost Slovenije je naraščala praktično celo tekmo, največ je znašala kar 52 točk sredi zadnje četrtine. Selektorju Sekuliču se je uresničila želja, da je lahko minutažo enakovredno razporedil med igralce, kar bo pomembno v naslednjih obračunih, saj bo Slovenija v petih dneh predvidoma odigrala štiri tekme, kar pomeni, da bo ritem resnično peklenski. Predvsem pa mu ni bilo treba utrujati Dončića, ki je na parketu preživel vsega 17 minut, v tem času pa 13 točkam dodal devet asistenc, šest skokov in pet ukradenih žog.

»Vedeli smo, da bo Angola igrala agresivno. Tudi ko so visoko zaostajali, se niso nehali boriti, kar zelo spoštujem. Na treningih in tekmah se zabavamo, dobra kemija pa se prenaša na parket,« je dejal nasmejani Luka Dončić. Dobre volje je bil tudi selektor Sekulić. »Angolo spoštujemo, zato smo vseh 40 minut igrali na vso moč. Bolj kot končna razlika me veseli zmaga. Ob dobri obrambi nam je steklo v napadu, kar mora biti vodilo tudi za prihodnje tekme.«

Poljska večji izziv

Naslednji nasprotnik Slovenije bo jutri Poljska, ki je v torek prav tako zlahka opravila z Angolo. Blestela sta prvi imeni moštva Mateusz Ponitka (22 točk) in A. J. Slaughter (16 točk in šest asistenc), svoje pa je dodal 215 centimetrov visoki Aleksander Balcerowski (14 točk). »Proti Poljski pričakujem precej težjo tekmo kot proti Angoli. Dobro bomo morali paziti na Ponitko in Slaughterja. Poznamo jih z zadnjega evropskega prvenstva, ko smo se z njimi zelo namučili, zato moramo biti dobro pripravljeni,« je v resnejšem tonu povedal Dončić. Sekulić je dodal, da bo za pripravo malo časa in da se morajo igralci dobro odpočiti pred zahtevnejšim obračunom. »Spremljali smo jih na tekmi z Angolo, pogledali pa smo tudi njihovi pripravljalni tekmi proti Braziliji. Ni skrivnosti – vse se vrti okoli Ponitke in Slaughterja, a bomo morali biti pozorni tudi na igralce pod obročema. Trenerski štab je pred zahtevno nalogo, saj moramo igralcem v kratkem času predstaviti največje nevarnosti Poljske, hkrati pa poskrbeti, da bodo karseda sveži dočakali tekmo.«

Kvalifikacije za OI v Kaunasu, skupina A: Litva – Venezuela 76:65, Venezuela – J. Koreja -:-, jutri ob 18.30: J. Koreja – Litva, vrstni red: ***, skupina B: Poljska – Angola 83:64, Angola – Slovenija 118:68, jutri ob 15.30: Slovenija – Poljska, vrstni red: Slovenija in Poljska po 1-0, Angola 0-2.