Mestna občina Ljubljana je aprila uresničila svojo napoved o ustanovitvi novega občinskega zavoda Center Rog, ki bo stal na mestu nekdanje tovarne koles Rog. Na koncu Trubarjeve ceste naj bi tako zrasel javni zavod, namenjen oblikovanju, arhitekturi, vizualni umetnosti in novim tehnologijam; mestni svet je za vršilko dolžnosti direktorice že imenoval Renato Zamida, nekdanjo direktorico Javne agencije za knjigo.

Graditi naj bi začeli poleti, a mestna občina na javno naročilo o obnovi in gradnji Centra Rog ni prejela nobene sprejemljive ponudbe. Odzvalo se je sedem ponudnikov, najdražjo ponudbo, za 24,5 milijona evrov, so pripravili v Dema plus inženiringu, najugodnejšo, vredno 18,5 milijona evrov, pa v podjetju Makro 5 gradnje.

Pogajanja s šestimi ponudniki

Na mestni občini so se po pregledu prijav odločili, da javnega naročila ne bodo oddali, saj so vse ponudbe presegale zagotovljena sredstva naročnika. Ljubljanska občina je zato izvedla nov, konkurenčni postopek s pogajanji. Najvišjo ponudbo je dalo podjetje Dema plus, inženiring, in sicer skoraj 20,4 milijona evrov brez DDV, a je številko znižalo med pogajanji za 20 odstotkov, na dobrih 16,3 milijona evrov brez DDV. 18,7 milijona evrov brez DDV je v ponudbi zapisalo podjetje CGP, družba za gradbeništvo, inženiring, proizvodnjo in vzdrževanje cest, med pogajanji pa so ceno spustili za 22 odstotkov in je znašala 14,6 milijona evrov brez DDV.

Lesnina MG Oprema podjetje za inženiring je imela dve ponudbi – prva je znašala 17,6 milijona evrov brez DDV, med pogajanji pa so jo znižali za 9 odstotkov, na 16 milijonov evrov brez DDV, druga je v izhodišču znašala 16,6 milijona evrov brez DDV, po pogajanjih pa 7,5 odstotka manj oziroma 15,2 milijona evrov brez DDV. Kolektor cestno podjetje Nova Gorica, družba za vzdrževanje in gradnjo cest, je s partnerjem Kolektor Koling ponudil za obnovo in gradnjo centra 15,2 milijona evrov, med pogajanji pa ceno spustil za le 2,5 odstotka. Tako je bila njihova ponudba le nekaj malega višja od na koncu izbranega podjetja Makro 5 gradnje, izgradnja objektov, ki je prvotno ponudbo v višini dobrih 16,3 milijona evrov brez DDV znižalo med pogajanji za 13 odstotkov.

Janković: Graditi bomo začeli čez teden dni

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je po končanih pogajanjih izjavil, da je izjemno zadovoljen s ceno pa tudi z izborom izvajalca. »Gre za preverjenega gradbenika z referencami, zato pričakujem, da bo objekt končan v štirinajstih mesecih po začetku gradnje.« Seveda se je naslednje vprašanje nanašalo na datum predvidenega začetka gradnje. Župan je optimist in je prepričan, da se bodo dela začela čez dober teden dni.

Projekt je sicer v celoti vreden približno 27,5 milijona evrov. Sanaciji zaradi kemikalij nevarne galvane bo torej sledila obnova glavne stavbe nekdanje tovarne Rog, ki je spomeniško zaščitena, in gradnja preostalega dela objekta. Ta bo med drugim namenjen razstavni in knjižničarski dejavnosti, vanj bodo umeščeni delavnice s stroji za proizvodnjo prototipov (3D lab) ter delovni in bivalni umetniški ateljeji, del prostora pa bo zavzela tudi komercialna dejavnost – restavracije in trgovine, povezane z delovanjem centra. vav