Morda je bila kriva nedeljska slaba vremenska napoved, a nam je popolnoma ustrezalo, da večje gneče na Bledu tisti dan ni bilo. Z najstnikom, ki je bil prepričan, da bo v družbi staršev še ena nedelja v nizu izgubljenih vikendov, smo v iskanju nepozabnih dogodivščin, primernih seveda za najstniškega upornika, zavili do športne dvorane na Bledu in se ustavili pri izposojevalnici koles Polka Dot Cycling, kjer imajo res širok nabor koles za izposojo. Ponujajo vse od šminkerskih cruiserjev za popoldanski obhod jezera in vmesno posedanje v katerem od številnih lokalov do gorskih in dirkalnih koles, pa tudi gorska in treking e-kolesa. A izposoja koles in vožnja po bližnji okolici seveda ne bi bili dovolj velik izziv, zato smo se odločili, da pri njih preverimo pustolovsko igro pobega Unlock Bled, prvo igro na svetu, ki poteka z e-kolesi.

V pomoč je lahko tudi moderator

Da gre za princip igre sobe pobega, le da so dogajanje preselili v naravo, nam je v kratkem uvodu igro predstavil Miha Kofjač. »Na trasi, ki je dolga približno 10 kilometrov, imamo sedem ugank in vsaka ima rešitev, ki te pelje do naslednje točke. Predvideli smo zanimive točke na Bledu, a hkrati smo bili pozorni, da se ne dogaja vse le ob jezeru,« pove ter izroči zemljevid in glavni pripomoček – škatlo z osmimi ključavnicami. Seveda zaprtimi. »Ni problema, če se kje dlje časa zadržite, ker imate znotraj proge in same igre nekaj zanimivih selfi točk, privlačnih za instagramsko fotografijo.«

Pove, da igra traja približno dve uri in da je med navodili tudi telefonska številka moderatorja igre (tako imenovani game master), ki nas v primeru, da se nam pri uganki zaplete, na daljavo z namigom usmeri na pravo pot iskanja rešitve. »Naj povem še nekaj o zgodbi igre, ki se vrti okoli čarovnice, ki je bila dobra, ampak precej štorasta in se je zato začarala, vaša naloga pa je, do jo rešite. Skozi vso igro si bodo sledile uganke in zgodbe, ki jih igralna ekipa lahko prebere.«

Kdo je napisal Krst pri Savici

Najstniku so bila navodila seveda jasna, vožnja z e-kolesom pa največji izziv in veselje. Pač nekaj novega in brez puntanja, ko je slišal omembo vzpona na blejski grad. Prva točka maketa na Bledu in od tam do cerkvice sv. Martina na Bledu ter že prva uganka – kdo je spisal Krst pri Savici in na kakšen način se je pri imenu pisatelja čarovnica poigrala? Seveda je bil že pesnik izziv, ki ga je najstnik izstrelil za čisto petico.

Od cerkvice je novi namig vodil do… Ne, preverite sami. Miha Kofjač, ki igro vodi skupaj z ženo Tadejo, pove, da je igro odlično odigrati v skupini štirih, ko se vloge v skupini lepše porazdelijo. »V primeru, da je več udeležencev, se pri igri lahko razdelite v dve skupini. Če ste za bolj adrenalinsko preizkušnjo, lahko ekipi med seboj tudi tekmujeta,« pove sogovornik.

Medtem ko je najstnik s kolesom delal kroge po bližnjem parkirišču, ga je Kofjač vzel v bran. »Po naših izkušnjah velika večina udeležencev še nikoli ni imela možnosti preizkusiti e-kolesa. Tudi tisti, ki na električno kolo gledajo malo s strahom ali zadržkom, so po koncu doživetja nad njim navdušeni, njihova povratna informacija je izjemno pozitivna, mnogi bi ga želeli kar takoj kupiti,« je povedal in dodal, da tudi najbolj vztrajnim svetuje, da se med igro usedejo na e-kolo, se mu prepustijo in se osredotočijo na dogodivščino, se ji predajo in v njej uživajo. Če boste igro odigrali z mlajšimi otroki, imajo na razpolago tudi otroška kolesa, pri zahtevnejših vzponih pa bo zato pomoč staršev prišla prav. Lahko vam na kolo tudi montirajo otroški sedež.

Doživetje zagotovo ozavešča glede pomena trajnostne mobilnosti. »Koncept je nastal kot inovativen odziv na koronarazmere, ko smo ljudem želeli ponuditi priložnost za zabavo na prostem, v varnem naravnem, zelenem okolju,« pa je dodala Tadeja Kofjač.

Goste želijo obdržati več dni

V smislu trajnostne zelene destinacije si blejski turistični delavci želijo, da bi gostje na Bledu preživeli več dni in doživeli destinacijo v njenem bogastvu različnih možnosti in edinstvenosti za različne ciljne skupine. Kot smo lahko tudi sami preverili, si je najstnik pustil še nekaj izzivov, ki jih bo treba sprejeti. Le streljaj od Blejskega jezera, v izjemnem okolju zaščitene doline, se nad bistro Savo Dolinko razteza kar sedem jeklenic za spust. Posamezni spusti so dolgi med 300 in 700 metri, skupaj pa stkani v izjemno 2,5-urno in kar 4 kilometre dolgo avanturo.

Na blejskem gradu je ob pogledu na nasproti ležečo Stražo padla odločitev, da obiščemo tudi dobrih pol kilometra dolgo poletno sankaško progo. Med igro in reševanjem nespametno nerodne čarovnice smo na hitro preverili tudi ponudbo v športnem centru v Veliki Zaki, kjer nam je v oko padel lokostrelski poligon. Za skok v jezero temperatura vode (še) ni bila prava. Kot je povedal Robert Levstek, imajo obiskovalci možnost desetih strelov s tradicionalnim lokom in možnost ene ure učenja. »Strelja se na dve normalni tarči, tudi korono, preostalo so makete živali. Tiste, ki se navdušijo, povabimo v dolino Drage, kjer imamo poligon s 3D-maketami živali. Na 1,5 kilometra dolgi progi je 36 tarč, začetnika pa spremlja inštruktor,« povabi Levstek.

Seveda je Bled tudi izhodišče za pohode v Julijske Alpe in Karavanke, za kar pa najstnik navadno potrebuje malo več motivacije, kot je obvezna kremna rezina.