Vreme jo je zagodlo že prvi dan wimbledonskega teniškega turnirja, tako da so organizatorji dvoboje prvega kroga začeli s peturno zamudo. Polona Hercog (77. na svetovni lestvici) je stopila na igrišče prva ter dvoboj proti favorizirani Danielle Collins (48.) odlično začela ter dobila prvi niz s 6:4. V nadaljevanju je Mariborčanka popustila, imela vmes precej težav tudi s poškodbo mišice na desni nogi. Američanka je bila prepričljivo boljša s 6:3, 6:2.

Prvi je na igrišče stopil Novak Đoković, na nasprotni strani mreže pa je stal britanski najstnik John Draper. Povabljenec na turnir je nase opozoril na wimbledonski generalki v Queensu, kjer je premagal sloviti imeni, kot sta Italijan Jannik Sinner in Ukrajinec Aleksander Bublik. Draper je pred dvobojem napovedoval, da je pripravljen na dvoboj z branilcem naslova in prvim igralcem sveta, besede pa je udejanjil na igrišču. Prvi niz je presenetljivo dobil s 6:4, nato pa je Đoković prepričljivo dobil tri nize zapored s 6:1, 6:2, 6:2 ter ostal letos neporažen na turnirjih največje četverice.

»Ne znam opisati, kako sem srečen, da sem po lanski odpovedi znova stopil na osrednje igrišče, moje najljubše v tenisu. Ne spomnim se sicer, ali sem kdaj tolikokrat padel, a trava je močno drsela. Vzdušje je bilo fantastično in verjamem, da boste v naslednjih dveh tednih še zelo uživali,« je po dvoboju na igrišču povedal Novak Đoković. Poklonil se je tekmecu: »Zanj sem prvič slišal na letošnjem Queensu. Draper je dokazal, da si je zaslužil povabilo organizatorjev. Ni lahko igrati prvič na osrednjem igrišču Wimbledona, še težje igrati tako kvalitetno, kot je. Zaslužil si je vsak aplavz in verjamem, da boste o njem lahko še veliko prebrali.«

Kako nepredvidljiv je lahko šport v času pandemije koronavirusa, je v ponedeljek v Wimbledonu na svoji koži občutila Johanna Konta. Najboljša Britanka, ki sicer živi v neposredni bližini londonskega turnirja, je morala namreč v desetdnevno karanteno. Ne zato, ker bi bila pozitivna na koronavirus, temveč zato, ker je bila v stiku s pozitivno osebe iz svoje ekipe. Kontova je imela velike apetite, saj je pred Wimbledonom osvojila turnir na travi v Nottinghamu, kar je bila njena prva lovorika po štirih letih.

Za veliko presenečenje prvega dne je poskrbel Frances Tiafoe. Američan je poslal domov finalista Rolanda Garrosa in na stavnicah drugega favorita turnirja Stefanosa Cicipasa. Grk ni dobil niti niza ter priznal premoč s 4:6, 4:6, 3:6. Za največje presenečenje v ženski konkurenci pa je poskrbela Sloane Stephens (73.), ki je bila v dobri uri s 6:3, 6:4 boljša od dvakratne zmagovalke Wimbledona Čehinje Petre Kvitove (20.). Polfinalistka Rolanda Garrosa Tamara Zidanšek dvoboja prvega kroga proti Čehinji Karolini Pliškovi ni odigrala, zato bo na igrišče stopila v torek, ko naj bi svoje znanje na travi predstavila tudi Kaja Juvan in Aljaž Bedene.